Breda Noord-BrabantAdvertentieFoto's: VisitBrabant

De steden in Noord-Brabant laten zich het best beleven via de sporen uit het verleden. Ze vertellen het verhaal van edellieden en oorlogshelden, over bloeiende industrie, onvermoeibare innovatie en wereldberoemde meester-schilders.

Wist je dat Vincent van Gogh zijn inspiratie vond in het weidse landschap dat de steden van Noord-Brabant met elkaar verbindt? In ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven, Tilburg en Heusden liggen dit soort verhalen voor het rapen. Zin in een citytrip? Noord-Brabant, dichterbij dan je denkt! Ga je mee? 

Dichter bij de Tuin der Lusten

Kunst en cultuur zit diep in het DNA van ’s-Hertogenbosch, onder meer door Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh. De plek waar dat samenkomt, is Het Noordbrabants Museum. De expositie ‘Van Gogh in Brabant’ neemt je mee door zijn leven, vanaf zijn opkomst als ‘Brabants schildersmènneke’ tot wereldberoemd meester-schilder. Vanuit het museum wandel je zo naar de Jeroen Bosch tuin. Deze ‘Tuin der Lusten’ vol kleurrijke schilderingen is een verwijzing naar het wereldberoemde drieluik van de Bossche schilder dat tegenwoordig in het Prado in Madrid hangt. Vergeet ook de wijk Uilenburg niet. Ooit een wijk vol pakhuizen, nu een pittoresk doolhof van steegjes vol kleine ondernemers en doorkijkjes over de Binnendieze. Net buiten het centrum toverde ’s-Hertogenbosch een industriezone om tot ontmoetingsplek. Hier zijn de silo’s en fabriekshallen van een oude mengvoederfabriek gevuld met mooie horeca- en cultuurhotspots, zoals de Bossche Brouwers en het Werkwarenhuis.

 

Dichter bij Oranje Nassau

Verscholen in hofjes, achter gevels en kloostermuren, ligt het verhaal van Breda. Voor een goede kennismaking met de stad begin je bij het Stedelijk Museum, waar religieuze kunst en wisselende tentoonstellingen een voorproefje geven op wat je te wachten staat. De titel Nassaustad heeft Breda te danken aan de koninklijke familie die hier in de 15de en 16de eeuw resideerden. De sporen die zij achterlieten, vind je terug in het kasteel van Breda, de Grote Kerk waar onder andere de eerste prins van Oranje werd begraven en het Begijnhof. Het verhaal van Breda laat zich letterlijk lezen op straat. Blind Walls Gallery tovert grijze muren in de stad om tot kleurrijke kunstwerken, die elk een stukje geschiedenis vertellen. In de Baronie van Breda kan je urenlang de natuur in, met onder andere het Mastbos en het Markdal.

In Nuenen maak je kennis met het leven van Van Gogh en verken je het Brabant dat hem inspireerde tot zijn meest bekende werken.

Dichter bij Dutch design

Hoe bekend of onbekend je er ook bent, het innovatieve Eindhoven blijft verrassen. Decennialang gaf Philips vorm aan de ontwikkeling van Eindhoven van arm boerengebied tot welvarende arbeidersstad en broedplaats van technologie en innovatie. Hierover leer je meer in het Philips Museum, gelegen op de plek waar de allereerste gloeilamp het daglicht zag. Philips liet in Eindhoven een spoor van industrieel erfgoed achter – eentje die zeker de moeite van het volgen waard is. Het leidt je bijvoorbeeld langs de Philips-lichttoren en Strijp-S, waar het voormalige Philips-terrein inmiddels is uitgegroeid tot culturele en culinaire hotspot. Minder bekend is Strijp-R. Waar vroeger onderdelen van radio’s en tv’s van de band rolden, krijg je nu een kijkje in de werkplaats van Piet Hein Eek, één van de meest succesvolle Nederlandse ontwerpers ooit. Vanuit Eindhoven leiden de voetsporen van Vincent van Gogh je richting ‘Van Gogh Village’ Nuenen. Hier maak je via Museum Vincentre, diverse monumenten en weidse landschappen kennis met zijn leven en verken je het Brabant dat hem inspireerde tot zijn meest bekende werken.

 

Dichter bij creatieve vrijheid

Van oudsher is Tilburg het bruisende bolwerk van de textielindustrie. In de voormalige textielfabriek is tegenwoordig het Textielmuseum gevestigd. Hier ontdek je in het TextielLab ook hoe Tilburg nog altijd toonaangevend is op het gebied van design en textiel wereldwijd en kan je kunstenaars zelf aan het werk zien. Nog een uniek stukje herbestemd erfgoed wacht bij de rauwe Spoorzone, waar unieke foodconcepten zoals Down Town Gourmet Station, streetart en culturele hotspots nu het straatbeeld vormen. éen van de pronkstukken is LocHal. Voor een onvergetelijke belevenis klop je aan bij Doloris Meta Maze, het surrealistische kunstdoolhof waar je na afloop bijkomt in de rooftopbar. Voor buitengenieters ligt iets verderop het Spoorpark met als letterlijk hoogtepunt de Kempentoren.

Dwars door Brabant slingert de Zuiderwaterlinie, een ketting van elf vestingsteden. Parel van de linie is Heusden waar het vestingverleden nog op elke hoek voelbaar is.

 

Dichter bij terug naar toen

Dwars door Brabant slingert de Zuiderwaterlinie, een ketting van elf vestingsteden. Parel van de linie is Heusden, waar met historische poorten, stadswallen en bastions het vestingverleden nog op elke hoek voelbaar is. In de eeuwenoude panden zitten nu veelal ateliers en boetiekjes. Hier komen kunst, cultuur en bourgondisch genieten samen. En loop op de Vismarkt niet voorbij aan de doorkijkjes naar de haven en molen. Wie vanaf de stadswal over het ophaalbruggetje loopt, komt terecht bij Boei35, waar je vanuit het restaurant uitzicht hebt op de vesting.

Meer weten?

Wil je nog wat inspiratie opdoen voor een trip naar boeiend Noord-Brabant? Check dan zeker de website van VisitBrabant.

Previous articleHoe kun je wagenziekte voorkomen?
Next articleVAB ziet sterke stijging pechgevallen met AdBlue