drukte skigebiedenEberhard Grossgasteiger

Wie komend weekend op wintersport vertrekt, moet rekening houden met lange files. Ook in onze buurlanden is er schoolvakantie en dus gaan extra veel gezinnen de baan op.

De drukte zal zich vooral laten voelen op zaterdag 22 februari. De vakantie begint dan ook in veel scholen in Midden- en Zuid-Nederland, bepaalde deelstaten van Duitsland (Rijnland-Palts en Saarland) en Oostenrijk (Oberösterreich en Steiermark) en de Franse Alpenregio (zone A). Afgelopen weken viel er bovendien veel sneeuw in onze buurlanden, wat de skicondities uitstekend maakt. Wie nog twijfelde over een wintersportvakantie, zal dus waarschijnlijk last minute zijn koffers pakken en ook vertrekken. Aangezien de Zuid-Nederlanders snel België bereiken, zal het autoverkeer in ons land al vlug toenemen. VAB verwacht in eigen land vooral drukte op de E411 richting Ardennen en druk verkeer in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

 

Frankrijk

In Frankrijk begint de ‘regio A’ samen met ons aan de krokusvakantie. Dat is uitgerekend de Alpenregio waarin de skigebieden liggen. We mogen dus niet enkel extra drukte verwachten op de wegen richting skigebieden maar ook op de pistes zelf. VAB verwacht zaterdag 22 februari de hele dag druk verkeer ten oosten van Lyon, op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry. Vooral op de laatste kilometers van de N85 Grenoble-Gap en de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers voorspelt VAB files.

Knelpunten:

A40 Mâcon-Chamonix

A43 Lyon-Chambéry

A48 Lyon-Grenoble

N85 Grenoble-Gap

A430/N90 Chambéry-Albertville-Bourg St. Maurice

 

Duitsland

In Duitsland is de kans op files het grootst in het zuiden van het land, vanaf Nürnberg, Karlsruhe en Reutte richting Oostenrijk of Zwitserland.

Knelpunten:

A7 Würzburg-Ulm-Füssen (grensovergang met Oostenrijk)

A8 Karslruhe-Salzburg

A9 Nürnberg-München

A99 ring rond München

 

Oostenrijk

In Oostenrijk verwacht VAB zaterdag 22 februari veel oponthoud op de B179 Fernpassroute tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg-Villach loopt deze zaterdag het verkeer waarschijnlijk vast. Het terugkerende verkeer moet op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart dan weer rekening houden met vertragingen aan de grensovergangen met Duitsland.

Knelpunten:

B179 Fernpassroute richting Tirol

A10 Salzburg-Villach

A7 Ulm-Kempten

A8 Ulm-München-Salzburg

 

Zwitserland

In Zwitserland starten ook heel wat kantons aan hun ‘Sportferien’. Hier zorgt de Gotthardtunnel voor de grootste problemen op de A2 Bazel-Chiasso. Ook op de A1 Zürich-Bern verwacht VAB verkeersproblemen.

Knelpunten:

A1 Bern-Zurich-Winterthur

A2 Bazel-Luzern-Gotthardtunnel-Chiasso (grensovergang met Italië)

A13 St. Margrethen (grensovergang met Oostenrijk) – Chur – San Bernardinotunnel – Bellinzona (richting Italië)

Vorig artikelHier wil je valentijn vieren: de meest romantische slaapplekken
Volgend artikelGetest: Nissan Juke