brexit

Eind deze week is de brexit dan toch een feit. Maar heeft de uitstap van de Britten uit de Europese Unie ook een impact op je reisplannen naar het Verenigd Koninkrijk?

Heb je een weekendje Canterbury geboekt, plan je een citytrip Londen of Edinburgh of wil je deze zomer naar Cornwall? In de praktijk verandert er na vrijdag weinig tot niets. Omdat er een overbruggingsperiode is vastgelegd tot eind december van dit jaar, stopt het vrij verkeer van personen, goederen en diensten voorlopig niet.

Kan ik naar het Verenigd Koninkrijk blijven reizen met een ID-kaart?

Ja, inwoners van de EU met een nationale identiteitskaart kunnen in ieder geval tot eind 2020 met dat document naar Groot-Brittannië blijven reizen. Je hebt dus geen visum nodig voor een bezoek aan Engeland, Schotland of Wales. Of deze regeling wijzigt in 2021, valt af te wachten.

Blijf ik gedekt door mijn VAB-Reisbijstand?

Met VAB-Reisbijstand of een VAB-Bijstandspakket ben je wereldwijd verzekerd van personenbijstand, dus op dat vlak verandert er niets. Pechverhelping voor je voertuig geldt in heel Europa – en is dus niet beperkt tot de Europese unie.

Wat met roaming?

Binnen de Europese Unie worden er geen kosten aangerekend voor roaming. Je kunt dus op vakantie met je smartphone mobiele data gebruiken aan dezelfde tarieven als in België. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de unie stapt, is de vraag of operatoren opnieuw kosten zullen aanrekenen. Tijdens de overgangsperiode alvast niet. Wanneer er na 31 december 2020 een ‘no deal’ is, mogen operatoren ervoor kiezen om wel weer extra kosten aan te rekenen.

Nog vragen over je reisdocumenten of de reisvoorwaarden na de brexit?

Meer informatie vind je op de website van Buitenlandse Zaken of Visit Britain.

 

Tip: Ga je met de auto naar de andere kant van het Kanaal, fris dan even je verkeerskennis op over landen waar ze links rijden met onze videotutorial!

Verenigd Koninkrijk
Vorig artikelGetest: BMW 3 Touring
Volgend artikelMag een ‘L’ blijven hangen?