Bandenpech op vakantie pechgevallen

Hitte maakt het rubber van je banden zachter waardoor je meer kans hebt op bandenpech. VAB raadt vakantiegangers aan om de bandenspanning en de kwaliteit van de banden te controleren.

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat slechts de helft van de Belgen de bandenspanning controleert voor vertrek op vakantie en slechts 4 op de 10 de staat van de banden. Een goede staat van je banden kan echter van levensbelang zijn als je op vakantie gaat met de auto. Doordat het rubber van je banden door de hitte zachter wordt, heb je meer kans op bandenpech. Zeker als je banden al in mindere staat verkeren. Een te lage bandenspanning kan ook sneller leiden tot een klapband, zeker bij warm weer. Controleer dus ook de bandenspanning voor je vertrekt.

Bandenpech lastig zonder reservewiel

Een goede bandenspanning en staat van de banden worden belangrijker, aangezien steeds minder auto’s over een volwaardig reservewiel beschikken. Zes op de tien Belgen die deze zomer met de auto op vakantie vertrekken, beschikken over een volwaardig reservewiel. Nog eens twee op de tien hebben een thuiskomertje (klein reservewiel). De overige 20 procent vakantiegangers heeft bij de meeste gevallen van bandenpech dus geen alternatief, want een reparatiekit werkt enkel bij een klein gaatje in de band en niet bij een scheur. Heel wat Belgen vertrekken op momenten dat bandencentrales gesloten zijn en dus is het extra belangrijk om een bandencheck te doen.

  • 8% vertrekt vrijdagavond na de laatste werk- of schooldag
  • 9% vertrekt ’s avonds (tussen 18u en 23u)
  • 20% vertrekt ’s nachts (tussen 23u en 6u)
  • 15% vertrekt op zondag

Bandenspanning

51% van de Belgen geeft aan de bandenspanning te controleren voor vertrek. Opvallend is dat vooral jongere bestuurders dit doen. Dat valt deels te verklaren doordat meer 46-55 jarigen hun wagen laten nakijken bij een garage. De kwaliteit van de banden (profieldiepte, slijtage van het rubber, enz.) wordt slechts door 39% van de Belgen gecontroleerd. De wettelijk minimale profieldiepte van een band is 1,6 mm, maar VAB raadt aan je zomerbanden te laten vervangen als de profieldiepte minder dan 2 mm is.

 Hoe bereid je de auto voor op de vakantie?
18-25 jaar
46-55 jaar
Algemeen
Laten nakijken bij de garage.
35%
53%
50%
Bandenspanning zelf controleren.
60%
47%
51%
De kwaliteit van de banden (profieldiepte, enz.) zelf controleren.
42%
38%
39%

Doe de vakantiecheck

Naast de controle van je banden zijn er nog een aantal zaken die je makkelijk zelf kunt nakijken. Lees hier hoe je de vakantiecheck van je auto doet.

Vorig artikelWelke voorzieningen zijn er voor kinderen in de auto?
Volgend artikelJe kind veilig in de auto: 5 courante fouten (en hun remedie)