Je kind veilig in de auto vastklikken

Je kind veilig in de auto vastklikken, is van levensbelang. Doe je dat fout, dan hebben ze 50% meer kans op een zwaar letsel bij een aanrijding. Daarom de meest gemaakte fouten bij het gebruik van een kinderstoel en hun remedie.

Je kind veilig in de auto? Dit doe je beter niet!

Volgens de laatste studie van het verkeersveiligheidsinstituut Vias bij meer dan 1000 kinderen kleiner dan 1m35 zit slechts 23% correct vastgeklikt én op het juiste zitje. Als je weet dat een misser op één van die punten de kans op een zwaar letsel bij een aanrijding verdubbelt, dan zijn dat ontnuchterende cijfers. Daarom deze 5 tips om je kind wél veilig in de auto vast te klikken!

1. De autostoel fout bevestigen

Heeft het kinderzitje of je wagen geen Isofix-bevestigingspunten, dan moet je met de gordel aan de slag. En daar loopt het al eens mis, veelal omdat de uitleg op het etiket niet duidelijk is. Vraag daarom advies aan het verkooppunt en oefen op voorhand om het babyzitje of de peuterstoel strak en correct te bevestigen met de autogordels.

2. De riempjes niet hard genoeg aanspannen

Ongeacht of het een babyzitje dan wel een peuterstoel betreft, de riempjes moeten altijd strak en zonder verdraaiingen aangetrokken worden. Hoe strak precies? Je mag nog net een vlakke hand tussen het kind en de gordels krijgen, niet meer. De riempjes lossen ook door te bewegen, dus span ze geregeld eens aan. En let op met dikke jassen, want die geven een vals gevoel van veiligheid.

3. Niet alle accessoires benutten

Bijna alle kinderstoelen hebben gordelgeleiders (meestal in het rood gemarkeerd) waarlangs de autogordel moet lopen. Alleen zo blijft de riem op zijn plek zitten en kan hij niet in de hals of de buik van de inzittende snijden. Wist je trouwens dat de bovenkant van de meeste kinderzitjes verankerd kan worden aan de hoofdsteun of met een haak op de rug van de achterbank?

4. De foute gespsluiting gebruiken

Bij nieuwe auto’s zitten de rode klikkers in de kussens van de achterbank verwerkt. Mooi voor het oog, maar niet altijd gemakkelijk om de gordel nog vast te klikken. Daarom wordt er al eens een andere sluiting gebruikt, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Bij een aanrijding moet het autobrein precies weten welke plekken bezet zijn, om de airbags correct te detoneren.

5. Te vroeg van stoeltype wisselen

Om je kind veilig in de auto te vervoeren, is het gebruik van de juiste kinderstoel uiterst belangrijk. De verleiding is groot om grote baby’s rechtop te zetten of peuters een grotere stoel te gunnen, maar dat is doorgaans niet veilig. Enkel wanneer je spruit te groot is of te zwaar voor zijn stoeltje, mag je hem promoveren. En dus niet omdat hij liever rechtop zit om alles beter te kunnen zien. Lees hier welke autostoel jouw kind nodig heeft.

Vorig artikelHitte zorgt voor meer bandenpech op vakantie
Volgend artikelIn Vervoering: BMW Isetta