file druk vakantieverkeer

Deze zomer werd het filerecord in Frankrijk niet verbroken. We vertrekken steeds meer gespreid en steeds minder op zaterdag op vakantie.

Het laatste ‘zwarte weekend’ in Frankrijk zit erop. Ook deze zomer werd het filerecord niet verbroken. Afgelopen zaterdag stond er op het drukste moment om 12u25 zo’n 646 kilometer file. Het filerecord in Frankrijk dateert van 2 augustus 2014 met 994 kilometer file. Een logische verklaring  is dat we meer verspreid op vakantie vertrekken.

Drukste dag: zaterdag 4 augustus

Traditioneel is het wisselweekend tussen juli en augustus het drukste moment van de zomervakantie op Europese wegen. Dit jaar was het drukste weekend echter het eerste van augustus. Op zaterdag 4 augustus stond er om 11u30 namelijk 705 kilometer file. Op zaterdag 28 juli was dat om 11u50 slechts 366 kilometer en een week later, op 11 augustus stond er 646 kilometer. Vorig jaar stond er op diezelfde momenten telkens een stuk meer file.

Aangepaste vertrekmomenten

We passen ons reisgedrag duidelijk aan om files te vermijden. Zo vertrekken we vaker op een weekdag. Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat 37% van de vakantiegangers met de auto op een weekdag (uitgezonderd vrijdag) vertrekt. In 2017 was dat slechts 32%. Als we dan toch in het weekend vertrekken, dan doen we dat meer op zondag en laten we zaterdag vaker links liggen. Slechts 1 op de 4 (23%) vertrekt op zaterdag (in 2017 nog 32%) en 15% kiest ervoor om op zondag te rijden (in 2017 12%). Wie op zondag naar het zuiden rijdt, kan bijna altijd rekenen op een filevrije dag.

We mijden de nacht

Een andere positieve evolutie is dat we minder ‘s nachts rijden. Slechts 9% van de Belgen vertrekt nog op een avond (18-23u), ten opzichte van 12% in 2017. Wel vertrekken steeds meer mensen in de vroege uurtjes (voor 6u): 20% ten opzichte van 5% in 2017. Meer mensen vertrekken ook ’s ochtends (60% ten opzichte van 43%). Dat is in hun voordeel, want afgelopen zomer bleek dat de files op de belangrijke vakantieassen zich vaak al vroeg (rond 7u) begonnen te vormen. Wie ’s avonds vertrekt, komt dan op die knelpunten aan als de files daar al staan. Je kunt beter tot na de middag wachten om te vertrekken als je op zaterdag wilt rijden.