groene kaart

De ‘groene kaart’ of het papieren verzekeringsbewijs van je auto of motor ziet er voortaan anders uit. Het papier is niet langer groen maar wit en mag vanaf nu ook digitaal aangeleverd worden.

De ‘groene kaart’ is een verplicht boorddocument dat je moet kunnen voorleggen bij een politiecontrole of ongeval. Op 1 juli 2020 wijzigde de vorm van die internationale motorrijtuigverzekeringskaart, zoals dat officieel heet. Het formulier wordt niet meer gedrukt op groen maar op wit papier en mag nu ook in elektronische vorm worden opgeslagen. Sommige verzekeraars zullen daarom het verzekeringscertificaat voortaan in digitale vorm aanbieden. Jij beslist dan zelf of je het uitprint of op je smartphone bewaart. Vergeet in dat laatste geval niet om het document ook te delen met alle andere mensen die met de wagen rijden, zoals je partner of kinderen.

Print je kaart uit

We raden aan om toch een papieren versie in je wagen te hebben, zeker wanneer je naar het buitenland reist, voor het geval de batterij van je smartphone leeg is of je een technisch probleem hebt. Wie het document afprint, mag dat zowel horizontaal als verticaal doen, maar niet groter dan een A4-formaat. De originele ‘groene kaarten’ blijven overigens algemeen geldig tot 31 december 2021, tenzij er op de kaart een vroegere vervaldatum staat. Vanaf 1 januari 2022 geldt enkel nog de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie.

 

Lees ook

Welke toebehoren moeten verplicht in je auto liggen?

Autoverzekering afsluiten? Hier moet je op letten!

Wat moet je doen als je een ongeval hebt gehad?