Tips voor uitstapjes in West-VlaanderenWesttoer

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom brengen we gedurende twee weken onze top 66 om die staycation boeiend te houden. We bijten de spits af met de 8 musts van West-Vlaanderen.

1. Cruisen met de Lamme Goedzak

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Karl Bruninx

Damme

Nog tot eind september doet de Lamme Goedzak, de enige West-Vlaamse boot met Mississippi-allures, vijf keer per dag zijn trage ding. Inschepen doe je in Damme of Brugge en dan vaar je heen en weer. Zelfs je fiets kan mee. Traag glijd je door dat vlakke land. Achter je de torens van Brugge, voor je dat witte boekendorp en tussenin een autostrade van kromgewaaide populieren.

Lees ook: Dorpsgeluk in Damme & Lissewege

2. De zonsondergang tegemoet

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Karl Bruninx

Oostduinkerke en De Panne

Je kunt naar die zonsondergang staren of erheen galopperen. Manege Ter Duinen organiseert elke dag strandwandelingen voor beginners en gevorderden. Families, vriendengroepen, koppels, iedereen is welkom. Kinderen kunnen aansluiten zodra ze twaalf zijn. Niet zo’n paardenfanaat, maar wel tuk op adrenalinekicks? Dan is zeilwagenrijden ongetwijfeld je ding. De sport voor wie niet van water houdt, het graag stil heeft, maar wel snelheid wil maken. Er zijn maar twee voorwaarden: laag water én wind.

Lees ook: 6 zanderige tips in De Panne 

3. Zweven boven wijnranken

Westtoer

Westouter

Geen Westhoekbezoek is compleet zonder een nostalgisch Cordoba-vluchtje. En ook al lijkt het niet bijzonder spectaculair, zonder loopings of consoorten, toch is elke overtocht met deze nostalgische kabelbaan telkens weer een beetje spannend. Onder je wijngaarden, in de verte ligt Frankrijk te blinken, misschien spot je wel kustduinen en ondertussen probeer je je kroost duidelijk te maken dat stilzitten de boodschap is. Twintig spannende minuten die zo om zijn.

4. Ronddolen in het Kasteel van Loppem

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Westtoer

Loppem

Je kunt nieuwsgierig ronddolen in het 19de-eeuwse neogotische Kasteel van Loppem en zo te weten komen dat Koning Albert I hier op het einde van de Eerste Wereldoorlog verbleef en dat in dit kasteel de fameuze regering van Loppem werd gevormd. Maar buiten wacht nog meer vertier. Want pal in die indrukwekkende Engelse landschapstuin ligt een heus doolhof te blinken. In 1837 ontworpen door de kasteelkinderen en aangeplant in rode en groene haagbeuk. Geen doolhof waar je op een drafje door vliegt, hier moet je echt zoeken. En soms eens op je stappen terugkeren.

5. Vogels spotten in het Zwin

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Jan Dhondt - Westtoer

Knokke-Heist

Het Zwin telt 333 hectare en onderging een complete metamorfose. Geen vogelkooien meer, wel een hightech bezoekerscentrum en een resem kijkhutten En zo focust het Zwin opnieuw op zijn essentie en wordt het park wat het eigenlijk altijd al was, een internationale vogelluchthaven. Een plek waar duizenden vreemde vogels verpozen op hun weg naar het noorden of het zuiden. Geen betere locatie dus om al dat gefladder ongestoord te bespieden.

6. Bedwing het Brugse Belfort

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Shutterstock

Brugge

Nu er amper buitenlandse toeristen in Brugge zijn, is dit je kans om in alle rust de Brugse Markt en zijn Belfort te verkennen. Waag je aan de 366 middeleeuwse trappen en geniet van het adembenemende panorama over Brugge en omstreken.

Lees ook: Brugge voor gevorderden

7. Apéro aan het water

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Karl Bruninx

Kortrijk

De Leieboorden in Kortrijk zijn verlaagd en de Leie speelt weer de hoofdrol in haar stad. Dat zorgt voor een resem plekken waar je, al dan niet met je voeten in het water, van die glinsterende rivier kunt genieten.

Lees ook: Kortrijk, terug van weggeweest

8. Naar de Oosteroever varen

Tips voor uitstapjes in West-Vlaanderen
Pieter Clicteur

Oostende

Je bereikt de Oosteroever vlotjes met de gratis overzetboot en snuift er de authentieke visserssfeer op, eet er gastronomisch in Storm, piept er binnen in Fort Napoleon en waait er uit op het eenzame strand.

Win een cadeaubon van A.S.Adventure!

Op vakantie in eigen land of ver weg? Met een cadeaubon van A.S.Adventure kun je veel. Haal een straffe verrekijker in huis en je bent helemaal klaar voor je trip naar Knokkenia!

Vorig artikelDe ‘groene kaart’ is niet langer groen
Volgend artikelVoorlopige keerbrug over E17 voor verkeer naar Zwijndrecht