snelweg verkeerFoto: Wim Kempenaers

De positieve evolutie dat steeds meer mensen alternatieven voor de auto zochten is deels tenietgedaan door de coronapandemie. Gebruikers van openbaar vervoer stapten vaker opnieuw in de auto. 

Uit de meest recente VAB-mobiliteitsbarometer blijkt dat 1 op de 3 frequente gebruikers van het openbaar vervoer is overgestapt op een ander vervoersmiddel, zowel voor woon-werkverkeer als voor vrijetijdsuitstappen of boodschappen. Een deel van deze verplaatsingen wordt nu gemaakt met de fiets, maar 17% geeft aan vaker dan voor de coronacrisis de auto te gebruiken voor woon-werkverkeer. Bij de personen die niet frequent het openbaar vervoer gebruikten, zijn de verschillen nog groter. 6 op de 10 mijden de trein, tram of bus en halen liever de auto van stal. De auto wordt dus vaker gebruikt dan voor de coronacrisis, terwijl tanken een stuk duurder is geworden: het afgelopen jaar werd een tankbeurt van 50 liter benzine € 17,15 duurder, diesel € 16,40.

Bespaar door goedkope pompen te zoeken

Wie wil besparen op zijn autokost, kan dus beter proberen zo goedkoop mogelijk te tanken en zo zuinig mogelijk te rijden. Er zijn verschillende manieren waarop je kan besparen op een tankbeurt. Zo kies je het best een tankstation met maximale pompkorting, wat een besparing kan opleveren tot € 8,50 per tankbeurt. Daarnaast kun je extra besparen met tankkaarten zoals de VAB-Tankkaart, waarmee je een extra korting krijgt van 2 eurocent per liter of 1 euro per tankbeurt van 50 liter. VAB brengt in zijn VAB-tankkaartmonitor de effectieve pompprijs van de helft van de Belgische tankstations in kaart. Dankzij deze steekproef van 1500 stations, zowel grotere merken als kleinere (prijs)spelers, kan VAB per provincie de gemeenten aanduiden waar je het meeste kan besparen op je tankbeurt. Uit de VAB-tankkaartmonitor blijkt dat er zelfs gemeenten zijn waar je tot 0,17 cent per liter kan besparen, wat neerkomt op € 8,50 per tankbeurt. Besparen op je tankbeurt is één ding, zorgen dat je minder vaak moet gaan tanken is nóg slimmer. Dat kan door de principes van ecodriving toe te passen. Tips om op die manier brandstof te besparen lees je hier.

Vorig artikelTest jezelf! Zou jij 5 jaar na je rijexamen nog slagen?
Volgend artikelHandige tips om brandstof te besparen