boete buitenland

Maar liefst 28% van de Belgen ontving al eens een boete uit het buitenland. Vooral mannen lopen tegen de lamp.

Een boete uit het buitenland

De opmerkelijke cijfers komen uit de VAB-Zomerbarometer. Het merendeel van de ontvangen boetes komt uit Frankrijk (73%), gevolgd door Duitsland (11%), Nederland (9%), Spanje en Italië (beide 5%). Het grootste deel van de overtredingen zijn overdreven snelheid (81%). Daarnaast ontvingen de Belgen ook boetes voor fout parkeren (17%). Opvallend is dat het vooral de mannen zijn (33%) die een boete ontvingen uit het buitenland, bij de vrouwen is dat 23%.

Boete betalen

91% van de Belgen die een boete uit het buitenland ontving, heeft deze ook betaald, wat wil zeggen dat 1 op de 10 de boete niet heeft betaald. Als je een boete niet betwist, is het erg belangrijk dat je deze toch betaalt. Volgens een Europese richtlijn zijn landen verplicht om informatie over de overtreding en de betalingswijze toe te voegen in de moedertaal van de overtreder. Dat kan bijvoorbeeld in een begeleidende brief in je moedertaal of met een verwijzing naar een website waar je een vertaling kunt vinden. Vaak is die extra informatie echter niet aanwezig en in theorie moet je een boete dan niet betalen. Dat betekent echter niet dat de boete vervalt. Wie opnieuw in het land komt waar de boete werd opgelopen kan bij een politiecontrole tegengehouden worden en moet de openstaande boete alsnog betalen, vaak aan een hoger tarief. In sommige gevallen kan de wagen zelfs in beslag worden genomen. VAB raadt dan ook aan om boetes die je niet betwist altijd te betalen, zelfs als de informatie in de moedertaal niet aanwezig is.

Boetebedragen kunnen hoog oplopen

VAB zette de boetebedragen uit de vijf landen met de meeste overtredingen op een rijtje. Hieruit blijkt dat je voor verschillende overtredingen veel meer moet betalen dan in België. Vooral in Nederland, Italië en Spanje kan je voor onaangename verrassingen komen te staan bij verkeersovertredingen.

boete buitenland

Vorig artikel10 ontspannende wellness bestemmingen
Volgend artikelMoet je voor een nieuw rijbewijs een medisch onderzoek ondergaan?