winterbanden zomerbanden

Steeds meer particuliere autobezitters leggen all-seasonbanden onder hun wagen. Eén op de drie die op de winter afgestemde banden heeft, kiest voor dit bandentype.

Uit een VAB-enquête bij meer dan 2000 automobilisten blijkt dat we ons steeds beter wapenen tegen winterse rijomstandigheden. Uit de resultaten blijkt dat vooral bedrijfswagens in Vlaanderen zijn uitgerust met winterbanden: maar liefst 80% beschikt hierover. Particuliere autobezitters rusten de wagen steeds vaker uit met all-seasonbanden. Dat blijkt zo te zijn bij 34% van de privéwagens die aan de winter aangepaste banden hebben. Dat bij dit soort banden geen bandenwissel meer moet uitgevoerd worden is voor veel particulieren een reden om hiervoor te kiezen. Hierdoor wordt tijd en geld uitgespaard. Bij eigenaars van bedrijfswagens speelt dit minder omdat de werkgever de kosten draagt. Maar ook bij particulieren die winterbanden hebben is de bandenwissel een hindernis. Eén op de drie geeft aan dat de wissel momenteel nog niet is uitgevoerd. Vooral door de warme maanden oktober en november, hebben vele automobilisten de bandenwissel uitgesteld.

Goed compromis

Wie winterbanden heeft is vaak bijzonder overtuigd van de voordelen. Zo geeft 90% aan zich veiliger te voelen in de auto dankzij winterbanden en 83% zegt opnieuw winterbanden te zullen kopen als de huidige versleten zijn. Van de automobilisten die niet opnieuw winterbanden zullen aankopen, geeft 65% aan in de toekomst all-seasonbanden te zullen kopen. All-seasonbanden zijn vooral een goed compromis voor winterbanden voor automobilisten die weinig kilometers maken en een alternatief hebben voor de wagen bij winterse omstandigheden als sneeuw.  Bij sneeuw en ijzel geven winterbanden immers nog steeds een betere grip dan all-seasonbanden. VAB verwacht wel dat het aantal automobilisten met all-seasonbanden de komende jaren nog zal toenemen, want 14% van de particuliere autobezitters die deelnam aan de enquête gaf aan binnen de 3 jaar all-seasonbanden te zullen kopen.

34% van de automobilisten met een privéwagen die op de winter afgestemde banden hebben, rijden met all-seasonbanden

All-seasonbanden voldoen niet aan winterbandenplicht

Wie de komende maanden een uitstap plant naar het buitenland, bijvoorbeeld om naar een kerstmarkt te gaan, kijkt best onderstaande tabel even na. In onze buurlanden Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden namelijk verplicht bij winterse omstandigheden (ijs of sneeuw op de weg). All-seasonbanden voldoen in dit geval niet, tenzij ze een sneeuwvloksymbool hebben.

 Land
 Winterbanden
Luxemburg
Verplicht bij winterse omstandigheden
Frankrijk
Niet verplicht
Nederland
Niet verplicht
Duitsland
Verplicht bij winterse omstandigheden*
Italië
Enkel verplicht bij verkeersbord, verplicht in o.a. de Aostavallei van 15/11 tot 15/04
Oostenrijk
Verplicht bij winterse omstandigheden van 1/11 tot 15/4
Tsjechië
Verplicht van 1/11 tot ¼ als de weg is bedekt met sneeuw of ijs en als de temperatuur lager is dan 4°C terwijl er kans is op sneeuwval of ijzel
Zwitserland
Enkel verplicht bij verkeersbord
Slovakije
Verplicht bij winterse omstandigheden van 15/11 tot 1/4
Slovenië
Verplicht van 15/11 tot 15/3

*Winterbanden moeten zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool, maar ook banden met alleen de aanduiding M+S die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd, worden als winterband beschouwd.

 

Lees ook

Fabels en feiten over winterbanden.

Hoe moet je je winterbanden bewaren?

6 tips om veilig te rijden bij winterse omstandigheden.

Previous article5x hip ontbijten in Antwerpen
Next articleGetest: Volvo V60