Uitzicht op bergen met dorpje

In het Zwitserse kanton Wallis vallen nog enkele goed bewaarde geheimen te ontdekken. Spectaculaire bouwwerken van mens en natuur, een levendige traditie en strijdlustige koeien. Dit zijn onze 6 favoriete tips voor een groene vakantie!

1. Grimentz

Grimentz is een verplichte stop voor al wie het dal van Anniviers verkent. De slingersteegjes, houten huizen en bewoners in traditionele klederdracht zijn precies wat je van een typisch alpendorpje zou verwachten, zonder dat het daarom gekunsteld aanvoelt. ’s Winters is het één van de vijf uitvalsbasissen voor skiërs, ’s zomers is het er aangenaam slenteren op de vrijdagmarkt, heerlijk gehuld in de geur van hout, bloemen en kaas.

2. Eringerkoeien

De donkerbruine en zwarte koeien van het ras d’Hérens (Eringerkoe) die in Wallis de bergweiden begrazen, zijn letterlijk en figuurlijk een ras apart. Ze gaan elkaar nek aan nek te lijf, om de hiërarchie in de kudde te bepalen. De koe die alle andere koeien verslaat, wordt de aanvoerster, La Reine. Sinds jaar en dag worden deze combats des reines ook in een arena gestreden, een cultureel evenement dat de hele lente en zomer wordt georganiseerd in verschillende valleien. Het hoogtepunt is de jaarlijkse nationale finale in Aproz.

www.valais.ch/en/activities/culture-customs/cow-fights

Eringerkoeien worden niet alleen gekweekt om te vechten, maar ook voor hun lekkere zuivelproducten en vlees. Omdat de koeien op hoge hoogtes leven en grazen en bijzonder actief zijn, heeft hun vlees een herkenbare textuur en smaak. Het is fijn en ‘gemarmerd’, doorregen met ultrafijne vetadertjes. In het oude dorpshuis Le Trappeur in Mase proef je het beste van de Walliser keuken, waaronder stoofpotjes, kaasgerechten en steak Fleur d’Hérens (het Zwitserse kwaliteitslabel voor het vlees van de Eringerkoe).

www.le-trappeur.ch

3. Wijn

Door het gunstige klimaat en rijke bodem is wijn best belangrijk in Wallis. Het kanton telt om en bij  5100 hectare wijngaarden en 20.000 druiveneigenaars, samen goed voor 40% van de Zwitserse wijnproductie. Petite arvine, pfyfoltru of diolinoir zijn allemaal goed bewaarde geheimen: slechts vier procent van de gehele Zwitserse wijnproductie wordt naar het buitenland geëxporteerd.

4. Raclette

De allereerste raclette werd gemaakt in Wallis. De smeltkaas is uitgevonden door herders en je ziet het in de streek overal op de kaart staan, zowel in kwaliteitsrestaurants als op markten en culturele evenementen. Een charmante plek om de raclette te proeven is Château de Villa in Sierre. In de wijnkelder van het restaurant  kun je 650 verschillende wijnen proeven, gevinifieerd door 110 verschillende wijnboeren uit Wallis.

www.chateaudevilla.ch

5. De piramiden van Euseigne

Als je Val d’Hérens binnenrijdt, kun je er niet naast kijken: metershoge, steile rotsblokken steken met scherpe pieken in de lucht, een mooi contrast met het achterliggende groene dal. De ‘aardpiramiden’ zijn helemaal natuurlijk gevormd door erosie. Hier en daar zie je een grote steen op de top balanceren… Indrukwekkend! Via een tunnel rij je onder de piramides door naar het dal.

6. Wandelen in Wallis

Bisses zijn oude irrigatiekanalen die het smeltwater van de gletsjers naar de dalen leiden. Ze vormen de perfecte uitvalsbasis voor mooie bergwandelingen van enkele uren tot meerdere dagen. Waar je ook gaat of staat, altijd heb je wel ergens uitzicht op een spectaculaire bergtop: de Matterhorn, de Weisshorn, de Dom en zelfs de Mont Blanc laat zich af en toe aan de horizon zien.

De Grand Bisse de Vercorin bijvoorbeeld start in Vercorin en leidt je via het veertiende-eeuwse kanaal naar het hogerop gelegen natuurreservaat van Vallon de Réchy. Nog een wandeltip is de Chemin les Prixes-Ossana-Lu Luette, een knappe bewegwijzerde wandeling door prairielandschap, langs bergflanken en valleien, en over een hangbrug van 133 meter lang en 33 meter hoog.

Praktisch

Erheen Naar Wallis rijd je zo’n 800 kilometer. Wie met de auto naar Zwitserland gaat, heeft een wegenvignet nodig. Het vignet is één jaar geldig en te koop via de VAB-webshop. Met een VAB-Tankkaart tank je onderweg goedkoper in alle Esso-stations. Aanvragen via vab.be. Een Bip&Go Liber-t badge is dan weer de snelste manier om te betalen bij Franse péage. Meer info: www.vab.be/bipandgo.

Overnachten Slapen met een budget kan in ecohostel Gîte agrotouristique in Ossana (www.ossona.ch), maar ook luxueus in het ecologische designhotel Maya Boutique Hôtel **** in Nax (www.maya-boutique-hotel.ch) of panoramisch op 1900 meter met uitzicht om de omringende bergen en valleien in Hôtel de la Cambuse in Thyon (www.lacambuse.ch).

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Zwitserland met de VAB-Reisbijstand. www.vabreisbijstand.be
Toeristische info www.valais.chwww.myswitzerland.com

Vorig artikelDe belangrijkste aanpassingen aan de rijopleiding op een rij
Volgend artikelGetest: Fiat Tipo