Ticino
zwitserland

Je wilt Zwitserland maar dan overgoten met Italiaanse flair? Dat kan geregeld worden! Ticino is waar je moet zijn. Vijf tips in deze zonnige regio.

1. Locarno

Locarno heeft een mooie ligging aan de rand van het Lago Maggiore. Voor een gezinsuitstap in Ticino heb je hier heel wat mogelijkheden zoals de Falconeria, een vogelshow waar adelaars, valken, gieren en sneeuwuilen rakelings over je hoofd scheren. In het ontspanningscentrum Lido ben je een namiddag zoet in de verschillende zwembaden en glijbanen. Vanop de ligweide kun je ook een plons maken in het  Lago Maggiore. De combinatie Zwitserland en een zwembroek bestaat dus wel degelijk.
www.falconeria.ch – www.lidolocarno.ch

2. Lamatrekking in Ticino

In Verdasio kun je de kabellift nemen naar de top van de Monte Comino. Daar grazen geen koeien, maar wel lama’s. Je kunt een tochtje maken met deze harige beesten van een paar uur tot meerdere dagen. De kortere wandelingen zijn ideaal voor kinderen, want met zo’n lama aan de hand leggen ze langere afstanden af dan ze denken zonder moe te worden.
www.lamatrekkingticino.ch

3. Zwitserland in de Middeleeuwen

In Bellinzona staan drie middeleeuwse kastelen en forse stadswallen. Kinderen komen ogen te kort bij het aanschouwen van die hoge torens waar ooit edele jonkvrouwen koene ridders tegemoet wuifden. Het beklimmen van de kasteeltoren in het centrum van Bellinzona is gratis, en de moeite. Het bijbehorende museum is dat niet, maar voor kinderen ook niet interessant.

4. Ticino vanuit de hoogte

Voor een prachtig vergezicht over de bergen van Ticino kun je in Locarno het kabeltreintje naar Orselina nemen, en vervolgens met de kabelbaan naar Cardada. Vanop het uitkijkplatform zie je het meer en de omringende bergen. Wie wil kan nóg hoger, met de stoeltjeslift naar de top van de Cimetta. Een panorama over de hele streek wordt voor je uitgestald. Eens terug in Cardada kun je een omwegje maken naar het terras van Hotel Colmanicchio. Je eet er forel die vers wordt gevangen in het Lago Maggiore. Op de terugweg naar Locarno doe je best vanaf Orselina het laatste deel te voet. Zo passeer je langs het pittoreske kerkje Madonna del Sasso, waar de gaanderijen uitkijken op het meer.

5. Ascona

Ascona is het St. Tropez van Zwitserland en het levende bewijs dat niet heel het land staat volgebouwd met Heidi-huisjes. Dit is echt zuiders en Ticino op z’n mooist. Kleurrijke gebouwen, palmbomen en een mediterrane dijk waar bij zonsondergang heel wat straattheater mee te pikken valt. Naast de gekende kijk-eens-hoe-lang-ik-kan-stilstaan-standbeelden zijn er gelukkig ook écht goede acrobaten en leuke marionettenspelers.

Praktisch

Erheen Met de wagen rijd je zo’n 9 uur naar Ticino. Vergeet je Zwitsers wegenvignet niet te bestellen via webshop.vab.be/nl/vignetten.
Overnachten VAB verbleef in het pittoreske huisje Pipistrello van Interhome in Caviano.
Handig Met de Swiss Travel Pass mag je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in heel Zwitserland en heb je gratis toegang tot heel wat musea.
Munteenheid Zwitserse frank (CHF)
Toeristische informatie www.ticino.ch – www.myswitzerland.com

Tip

Bezoek ook eens het Zwitserse kanton Wallis met deze tips!

Vorig artikelIn Vervoering: Willys Jeep CJ3A
Volgend artikelGetest: Hyundai i30