geit door Haspengouw

Na de Vespa’s kan je in Haspengouw nu ook kleurrijke 2pk’tjes huren om de fruitstreek te verkennen. Bovendien is het initiatief van Route 38 helemaal coronaproof dankzij een lockdown-roadbook én een lekkere picknickmand.

Ah, de fruitstreek rond Sint-Truiden… Land van weelderige bloesems en holle wegen, waar de boeren elk weekend plaatsmaken voor wakkere wandelaars, fervente fietsers en gemotoriseerde genieters. Tegenwoordig zijn het er zelfs zoveel dat ze mekaar al eens in de weg rijden, wat de transportkeuze van Route 38 des te slimmer maakt: de toute petite voiture van Citroën, zoals de 2pk bij zijn conceptie in 1935 genoemd werd. Want zeg nu zelf: als er één autootje is dat zoveel jaar later nog altijd sympathie afdwingt, dan is het wel het geitje – zeker als zijn roepnaam Basil is.

 

 

Postcode 38XX

Hoewel Route 38 nog niet zo lang – en bovendien onder een moeilijk gesternte – gestart is, zijn de dertien 2pk’tjes allemaal verhuurd wanneer we op een lentezondag langs Opheers passeren. Milde temperaturen hebben jonge ouders met kinderen, midlifers met avontuurdrang en oudere koppels met nostalgie naar Zuid-Limburg gelokt voor een roadtrip tussen de fruitbomen. Na een korte maar nuttige introductie krijgen we de sleutels van ons geitje voor de dag overhandigd, compleet met smartphone die de weg wijst en picknickmand voor vier in de koffer. Gordels vast en karren maar!

De gekozen route is helemaal op maat van de guitige vierzitter, die zijn sigarenbandjes niet omdraait voor onverharde wegen dwars door de plantages.

Doorkijkkerkje

De eerste lus leidt via meanderende veldwegen naar de trekpleister bij uitstek in deze contreien: het doorkijkkerkje van Borgloon. Maar vermits ons schoeisel niet aangepast is en de wandelwegen er nog drassig bijliggen, zetten we meteen koers naar de picknicksite van de dag: Het Vinne in Zoutleeuw. Via welluidende plekjes als Kuttekoven, Berlingen en Hoepertingen ploffen de twee cilinders noordwaarts om via Zepperen en Nieuwerkerken het provinciedomein te bereiken. De gekozen route is helemaal op maat van de guitige vierzitter, die zijn sigarenbandjes niet omdraait voor onverharde wegen dwars door de plantages. Extra punten voor het roadbook!

Zon tanken

Een lekkere picknick later is het zelfs warm genoeg om Basil van zijn canvasdakje te ontdoen en vitamine D te tanken. Snel kan je het 35 jaar oude besje bezwaarlijk noemen, maar wat de 2pk aan prestaties ontbreekt, maakt hij ruimschoots goed met charme. Geen boze blikken van fietsers of wandelaars voor ons, wel omhoog verende duimen die onze Basil maar wat graag met een deuntje uit zijn komische claxon beantwoordt. En de kinderen achterin? Die hebben hun initiële schrik voor het lawaai en de sterke rolneiging al lang ingeruild voor sympathie wanneer het tweede intermezzo van de dag zich aandient – een wandeling via een holle weg naar de Zwevende Kapel van Helshoven.

Sturen, zien, genieten

Een zestal uur na vertrek wijst de navigatieapp ons de weg terug naar de stal, waar Michèle en Birger van Route 38 ons staan op te wachten voor de debriefing. In normale omstandigheden zou je na afloop nog een drankje nuttigen op de binnenkoer van de hoeve, maar dat is door corona momenteel niet mogelijk. Hoewel de sluiting van de horeca de route noodgedwongen heeft vereenvoudigd, rest er meer dan genoeg stuur-, wandel- en kijkplezier om van een mooie dag een bijzondere te maken. En dat allemaal dankzij de eenvoudige mechaniek die Frankrijk ooit mobiliseerde en vandaag Haspengouw tot een Vlaamse versie van de Provence promoveert. Vive le bonheur, of zoals ze in Limburg zeggen: het goei leven!

Praktisch

Adres

Route 38, Opheersstraat 81, 3870 Heers

Prijs

Winteraanbod (november tot maart): van 10 tot 16u voor € 140

Zomeraanbod (april tot oktober): van 10 tot 18u voor € 180

Royale picknick: € 20 voor een volwassene en € 10 per kind

Andere termijnen ook mogelijk (van halve dagen tot een hele week)

Reserveren

Boek jouw Route 38 via deze link.

 

Lees ook

De hoogtepunten van Haspengouw

Hier geniet je van de mooiste bloesems

De 2PK van Geert is een geit met gordijntjes

Previous articleDoe de verkeerstest!
Next articleDe Zwitserse regio Jungfrau: van sneeuwballen gooien naar wildzwemmen