Afgelopen jaar ging de verkoop van nieuwe auto’s ging in ons land met 21,5% achteruit. Maar welk merk gaat in deze krimpende markt aan de haal met de titel van ‘best verkochte automerk van 2020’?

Zeggen dat 2020 een moeilijk jaar voor de auto-industrie was, is een open deur intrappen. Door de verschillende lockdowns waren de showrooms telkens een tijd gesloten en de economische onzekerheid van sommige gezinnen zorgde ook niet meteen voor appetijt om diep in de buidel te tasten voor een nieuwe wagen. In totaal werden er volgens sectorfederatie Febiac 431.491 nieuwe wagens ingeschreven, meer dan een vijfde minder dan in 2019. Dat is het zwakste verkoopsresultaat sinds 1997. Het dieptepunt lag in april. Toen werden amper iets meer dan 5000 nieuwe auto’s ingeschreven. Dat is ruim 90% minder dan tijdens diezelfde maand een jaar eerder.

Kleinere krimp tweedehandswagens

De tweedehandsmarkt hield beter stand. Wie toch aan een volgende wagen toe was, koos vaker voor een occasie; dat merkte ook VAB-Tweedehandswagens, dat ondanks alle lockdowns een redelijk goed jaar kende. De terugval van de volledige tweedehandsmarkt bleef beperkt tot ongeveer 6%. Tussen juni en oktober van dit jaar waren de inschrijvingen van tweedehandswagens zelfs hoger dan die van vorig jaar. Een verklaring is het lagere consumentvertrouwen, waarbij in 2020 de vinger op de knip werd gehouden, en de snelle beschikbaarheid van tweedehandswagens. Door de sluiting van verschillende autofabrieken liep de wachttijd voor nieuwe wagens namelijk vaak flink op.

bmw en mercedes halen de top 5. De grote markt voor bedrijfswagens in belgië is daar niet vreemd aan.

Veel bedrijfswagens

Het zijn harde tijden voor de automerken, en dan mogen ze nog van geluk spreken dat België een zeer groot aantal bedrijfswagens heeft. Die verkoop heeft minder last van een slecht economisch klimaat. Althans in de beginfase niet, want als een slechte economische situatie langer blijft duren vallen er evengoed ontslagen onder de beter betaalde jobs, waardoor ook de markt van de bedrijfswagens krimpt. Zo ver zijn we echter nog niet. De grote afzetmarkt voor bedrijfswagens zorgt er alvast voor dat onder andere BMW en Mercedes in de top 5 van de best verkochte automerken belandden, iets wat in 2019 overigens ook al het geval was. Hoewel ook Volkswagen door de coronacrisis bijzonder hard werd getroffen, konden ze wel de koppositie behouden en blijven zij ook in 2020 het meest verkochte automerk.

De 10 best verkochte automerken van 2020

 1. Volkswagen
 2. BMW
 3. Peugeot
 4. Renault
 5. Mercedes
 6. Audi
 7. Citroën
 8. Skoda
 9. Opel
 10. Ford

De 10 best verkochte auto’s van 2020

 1. Citroën C3
 2. Fiat 500
 3. Volkswagen Golf
 4. Renault Clio
 5. Mercedes A-Klasse
 6. Skoda Octavia
 7. Volvo XC40
 8. Peugeot 208
 9. Mini Cooper
 10. Renault Captur

Lees ook

Blader door de autotests van VAB-Magazine

Populariteit van dieselwagens neemt plots weer toe

Hoe de WLTP vanaf 2021 de autofiscaliteit verandert

Vorig artikelHoe de WLTP vanaf 2021 de autofiscaliteit verandert
Volgend artikelLand van Herve, Normandië in eigen land