Land van Herve© Karl Bruninx

Een landschap van zachte heuvels en valleien, frisgroene weides en weelderige boomgaarden. Gezegend met stinkkazen, siropen, abdijen en bruine kroegen. Onze tips in het ongerepte Land van Herve.

1. Kaasje eten

Meer dan dertig jaar geleden nam Madeleine de Fromagerie du Vieux Moulin over van haar ouders. De koeien en de weides verkocht ze aan haar boerende buurman, zodat ze kan focussen op wat écht telt: de kaas. Ondertussen is haar gamma goed voor een tiental kazen, beschikt de fromagerie over een eigen kaaswinkel en komen kaasimporteurs van heinde en ver de kazen van Madeleine inladen. Binnenkort kun je in het nieuwe bezoekerscentrum proeven van dat lekkers en tegelijk het hele kaasverhaal meepikken.

2. Siroop erbij?

Die Hervekaas smaakt het best op een sneetje brood met wat verzachtende siroop. Een dikke, zoete, natuurlijke smeerpasta mét stamboom. Want ook die siroop wordt hier al sinds de zeventiende eeuw bereid. Eeuwenlang was dit de manier om na het seizoen van het fruit te blijven genieten en geen enkele appel en peer te verprutsen. De Siroperie Artisanale d’Aubel werd in 1757 opgericht en vandaag is kleinzoon Antoine, de twaalfde generatie, aan zet. Al die tijd werd er amper iets gewijzigd aan het procedé. En als er gewerkt wordt – bijna altijd dus – is de winkel in de loods open.

 

3. Het mooiste dorp van Land van Herve

Het kleine Clermont-sur-Berwinne, hoop en al een handvol kasseistraten, is misschien wel het mooiste Herve-dorp. En dat dankzij zijn zwevende stadhuis, kerk met charmant kiezelkerkhofje, dorpswijngaard en bruine kroeg, Au Renouveau. Een plek waar de tijd bleef stilstaan. Met donker gebeitste lambriseringen, afgesleten betontegels en een toog waar menig local blijft plakken. Verwacht niet enkel cafékost, hier eet je uitstekend!
Place de la Halle 4, Clermont

4. Abdij van Val-Dieu

De abdij werd in 1216 gesticht door cisterciënzersmonniken en omvat een basiliek, een brouwerij, een klooster, diverse restaurants, een park en een museumshop waar je zowel noveenkaarsen als bier vindt. De verstilde kloostertuin en de imposante refter maken de meeste indruk, maar ook in het park kijk je je ogen uit. Bovendien starten van hieruit tal van bewegwijzerde wandelingen. Een orde huist hier niet meer, het klooster wordt bevolkt door een kleine, christelijke gemeenschap.

 

5. Amerikaanse begraafplaats

7989 Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden hier eeuwige rust. Het is een imposante plek met een al net zo indrukwekkende zuilengalerij waarop de namen van 450 vermiste soldaten te lezen zijn. Hier liggen ook 37 broers samen begraven, een keer zelfs drie broers op een rij. De vele bezoekers laten zich troosten door het Land van Herve, dat zich aan je voeten uitstrekt.
Rue du Mémorial Américain 159, Hombourg

6. De perfecte burger

Je hebt zalmburgers en zalmburgers. En die van Raph Cook’s is helemaal wat hij moet zijn: een mix van verse en gerookte zalm, twee vuisten dik, heerlijk smeuïg en bomvol smaak. Of comfortfood in laagjes. Kwestie van dagenlang geen honger meer te hebben.

 

7. B&B mét panorama

Zeggen dat Rachel haar B&B L’Aube des Saisons met hart en ziel uitbaat, doet haar te weinig eer aan. De kamers werden tot in het kleinste detail gedecoreerd, er zijn salons in overvloed en het 180°-panorama is simpelweg verbluffend. Bij het ontbijt uitsluitend heerlijke lokale producten, van yoghurt tot gezouten karamel. Een perfecte uitvalsbasis dus.

8. Zondagsmarkt in Aubel

In Aubel wordt al sinds 1630 wekelijks een zondagsmarkt georganiseerd, van acht tot één. Hier werd dan ook voor het eerst boter verhandeld. De rijke bodem van deze contreien voedt immers kwaliteitsweides, pure verwennerij voor dikbilkoeien die op hun beurt zorgen voor uitstekende melk, waar dan weer eersteklas boter en kaas van gemaakt worden. Een heerlijke vicieuze cirkel.

Vorig artikelDit is het meest verkochte automerk in België
Volgend artikelPopulariteit dieselwagen neemt plots weer toe