Verkeersveilige gemeente ongeval all for zeroFoto: Alexas Foto's

VIAS lanceert een platform waarop burgers hun ideeën over verkeersveiligheid kwijt kunnen. Met de input zal het toekomstige verkeersveiligheidsbeleid vorm krijgen.

De laatste 20 jaar daalde het aantal verkeersdoden in ons land van 1.500 in 2001 naar 640 in 2019. Om het aantal ongevallen verder te laten dalen moeten we met zijn allen inspanningen blijven doen. Daarom lanceren de federale minister van mobiliteit Georges Gilkinet, de FOD Mobiliteit en Vervoer en Vias institute het platform all-for-zero.be. Daar kunnen burgers tot eind september hun gedacht kwijt over drie grote verkeersveiligheidsthema’s. Ze kunnen deelnemen aan een enquête en debatteren in kleine groepen, waarna ze samen met experts voorstellen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Al die input wordt meegenomen in een nieuw federaal plan voor verkeersveiligheid.

Laat je stem horen

Moet een alcoholslot verplicht worden voor iedereen die betrapt wordt met een glaasje te veel? Moeten snelheidsduivels naast een boete ook een verplichte vorming volgen? Dat zijn maar enkele van de vele vragen waarover de deelnemers tot 30 september hun licht kunnen laten schijnen op het nieuwe burgerplatform www.all-for-zero.be. Er zijn drie grote verkeersveiligheidsthema’s:

  1. Samen op (de) weg: hoe kunnen we de openbare ruimte veiliger maken, rekening houdend met ieders behoeften?
  2. Risicogedrag: waarom brengen we onszelf en anderen in gevaar?
  3. Controles, begeleiding en vorming: welke alternatieve maatregelen en sancties zijn gepast?

Oproep van minister van Mobiliteit

De input van de enquête en de burgerpanels zal gebruikt worden bij de opmaak van een federaal plan voor de verkeersveiligheid. Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit doet alvast een warme oproep om gebruik te maken van het burgerplatform: ‘Elke verkeersdode is er een te veel. Met All For Zero bundelen we onze krachten om de ambitie van de federale regering te realiseren: 0 verkeersdoden tegen 2050. Ik roep iedereen op om zich in te zetten voor verkeersveiligheid en in te schrijven voor één van de burgerpanels. Want met 10, 100, 1000 mensen komen we tot betere oplossingen dan alleen. Samen redden we levens.”

 

Lees ook

Zo voorkom je een slippertje bij regenweer

Een ongeval, wat nu?

8 tips om de pechstrook juist te gebruiken

Vorig artikel5 zomerse rooftop bars
Volgend artikelBoomkamp, een plek die mensen samenbrengt