Verandert jouw auto ook weleens in een halve verhuiswagen? Er zijn best wat regels die je in acht moet nemen, wil je je wagen laden. Juridisch expert van VAB Geert Popelier geeft raad.

Wat zijn de beperkingen voor laden ín de auto?

“Je mag bij het laden in de eerste plaats nooit het maximale laadvermogen van de auto (MTM) overschrijden. Dat gewicht verschilt van wagen tot wagen en vind je terug in het instructieboekje. Denk eraan dat een bagagedrager op het dak ook een maximaal toegelaten gewicht van heeft meestal zo’n dertig kilo, maar ook dat is bij elke wagen anders. Verder mag de lading je zicht niet belemmeren. Je moet dus in alle omstandigheden vooruit, achteruit, links en rechts kunnen kijken. Als de lading in je wagen zo hoog is gestapeld dat je met de achteruitkijkspiegel niets meer kunt zien, dan moeten de buitenspiegels je vanop je zitplaats voldoende zicht naar achteren blijven garanderen. Een achteruitrijcamera kan in zo’n geval goed van pas komen.”

Wat zijn de beperkingen voor laden buiten de auto?

“Het is verboden je auto hoger te laden dan 4 meter of breder dan 2,55 meter. Is je voertuig zelf 2,6 meter, dan is dat het maximum. De lading mag niet op de openbare weg slepen of vallen, en mag nooit voor je wagen uitsteken. Achteraan mag de lading maximaal 1 meter voorbij het einde van de auto komen. Daarop is één uitzondering: is de lading niet deelbaar, bijvoorbeeld een lange buis, en steekt ze verder dan een meter uit, dan moet je de wettelijke signalisatieregels volgen. Die zijn nogal omvangrijk, maar in grote lijnen betekent moet je een reflecterend rood-wit bord aan het einde van de lading bevestigen, alsook een rood licht achteraan en oranje reflectoren aan de zijkant als je rijdt in het donker (volledige reglementering op wegcode.be art. 47).”

Waarmee moet je nog rekening houden?

“Zorg ervoor dat de lading nooit de lichten of nummerplaat bedekt. Doet ze dat toch, bevestig dan een extra nummerplaat en verlichting. Controleer ook de bandenspanning. Zwaarbeladen voertuigen vragen immers om een aangepaste bandenspanning. Die vind je terug in het instructieboekje, aan de zijkant van het portier of in het brandstofklepje. Voor een betere stabiliteit leg je zware voorwerpen het best in het midden van je voertuig. Is je auto zwaarbeladen, hou dan sowieso rekening met een langere remweg en veranderde wegligging.”

Vorig artikelZo verkoop je je auto aan een particulier
Volgend artikelGetest: Kia Stinger