Italië verbiedt winterbanden in de zomer

Reis jij deze zomer naar Italië? Als je met bepaalde winterbanden rijdt, riskeer je een boete tot € 1700. Lees hier welke banden toegelaten zijn.

Wie deze zomer naar Italië reist en nog op winterbanden rijdt, moet oppassen. Winterbanden met de snelheidsindex L, M , N, P of Q zijn namelijk verboden van 16 mei tot 14 oktober. Dat zijn winterbanden die een lagere snelheid toelaten. Wie toch met deze banden tijdens de zomer in Italië rijdt, riskeert een boete tot € 1700 en het voertuig kan in beslag genomen worden tot de correcte banden worden gemonteerd.

Waar vind je op je winterband de snelheidsindex?

De snelheidsindex wordt op je band aangeduid met een letter en is een onderdeel van de maataanduiding. In België worden de meeste winterbanden afgeleverd vanaf snelheidsindex T. Eén van de redenen van het zomers verbod in Italië is dat de topsnelheid van de auto’s die met dit soort winterbanden rijden, hoger ligt dan de snelheidsindex. Het gebeurt dat op duurdere of snellere wagens banden gemonteerd worden waarvan de snelheidsindex te laag is, om de kosten te drukken.

Mag je in België met winterbanden rijden tijdens de zomer?

In België is het van 30 oktober tot 1 april toegestaan om winterbanden met een lagere snelheidsindex te monteren dan die van de zomerbanden. De afwijking mag echter maar één letter zijn. Bijvoorbeeld, wanneer het voertuig is voorzien van zomerbanden met index W, dan kunnen er winterbanden op gemonteerd worden met index V, maar niet met index H. Wel moet er dan een sticker aangebracht worden in het zicht van de bestuurder met de vermelding van de maximumsnelheid.

We rijden te lang met onze winterbanden

Uit een Nederlandse studie blijkt dat 5,6 % van het wagenpark tijdens de zomer nog op winterbanden rijdt. Uit eigen onderzoek van VAB weten we dat 28,5 % van de automobilisten de wissel naar zomerbanden uitstelt tot het volgende onderhoud en dus niet het juiste moment kiest om de zomerbanden op te leggen. Dat is jammer, want winterbanden verliezen hun veiligheidsvoordelen bij hogere temperaturen en ze leiden tot een meerverbruik. Bij hogere temperaturen wordt de remweg met winterbanden ook langer. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo’n 14 à 15 meter nodig.

Snelheidsindex winterbanden

Als je tijdens de zomer met vakantie naar Italië vertrekt, check dan eerst de snelheidsindex op je band.

 • L (120 km/u), verboden in Italië tijdens de zomer (van 16 mei tot 14 oktober)
 • M (130 km/u), verboden in Italië tijdens de zomer (van 16 mei tot 14 oktober)
 • N (140 km/u), verboden in Italië tijdens de zomer (van 16 mei tot 14 oktober)
 • P (150 km/u),verboden in Italië tijdens de zomer (van 16 mei tot 14 oktober)
 • Q (160 km/u), verboden in Italië tijdens de zomer (van 16 mei tot 14 oktober)
 • R (170 km/u), toegestaan
 • S (180 km/u), toegestaan
 • T (190 km/u), toegestaan
 • H (210 km/u), toegestaan
 • V (240 km/u), toegestaan
 • W (270 km/u), toegestaan
 • Y (300 km/u), toegestaan
 • ZR (meer dan 240 km/u), toegestaan

Wat tijdens de winter?

Lees hier alle informatie over de plaatselijke regels wat betreft sneeuwbanden en sneeuwkettingen in Belgie en de populairste winterbestemmingen.

Vorig artikelHoe rijd ik het best naar Italië?
Volgend artikelHoe kun je een autobrand blussen?