Een autobrand blussen is geen makkelijke opdracht. Lees deze 10 tips om veilig aan de slag te gaan.

Hoe ontstaat een autobrand?

Een autobrand wordt meestal veroorzaakt door een ongeval. Door de impact komt metaal in de motorruimte met ander metaal in contact en ontstaan er vonken waardoor benzine- of dieseldampen vuur vatten. Een andere belangrijke oorzaak is een kortsluiting in de elektronica. Opmerkelijk: bij vrieskoude is de kans op kortsluiting groter, omdat een vonkoverslag dan sneller gebeurt. Ten slotte kan een autobrand ook veroorzaakt worden door een brandstoflek. Zeker bij warm weer bestaat de kans dat de motor in brand schiet bij een olie- of brandstoflek.

Kun je een autobrand blussen?

Een autobrand blussen doe je in theorie met je brandblusser. In België moet je verplicht zo’n brandblusser in de auto hebben. De wettelijke verplichting is beperkt: de brandblusser moet aan de Europese EN3-norm voldoen. In de meeste auto’s zit dus het minimale: een poederblusser van 1 kilogram. Een kleine motorbrand, met rookontwikkeling of kleine vlammen kun je proberen te blussen met een dergelijke poederblusser. In vele andere gevallen voldoet deze spijtig genoeg niet. Of je een brand nog onder controle kunt krijgen hangt dus af van het stadium waarin de brand zich bevindt.

Hoe blus je een autobrand?

  1. Een autobrand blussen blijft een taak voor specialisten. Bel altijd eerst de brandweer op via het nummer 100 of 112.
  2. Schakel de motor uit en zet de handrem aan.
  3. Bij rookontwikkeling en kleine vlammen kun je een bluspoging ondernemen met de poederblusser die in de auto aanwezig is.
  4. Ontgrendel de motorkap (meestal via een knop onder het dashboard), maar open de motorkap niet verder. Er kan namelijk een steekvlam ontstaan die je kan verwonden.
  5. Laat ramen en portieren zo veel mogelijk gesloten, om te voorkomen dat meer zuurstof het vuur kan voeden.
  6. Neem de brandblusser, haal de veiligheidspin eruit en activeer indien nodig het druksysteem. Test eerst of de brandblusser goed werkt.
  7. Blus door de spleten van de motorkap.
  8. Wacht even om te zien of de bluspoging effect heeft.
  9. Controleer of de brand volledig gedoofd is en onderneem indien nodig een tweede poging.
  10. Als je geluk hebt, zijn er mensen in de buurt die ook beschikken over een brandblusser. Met meerdere blussers tegelijk krijg je de vlammen gemakkelijker onder controle. Let op: dit kan ook enkel bij rookontwikkeling en/of kleine vlammen.
Vorig artikelItalië verbiedt sommige winterbanden tijdens de zomer
Volgend artikelKun je de ring rond Parijs vermijden?