Abu Dhabi

Abu Dhabi is de hoofdstad en eveneens veruit het grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten. Een stad die bulkt van de architectuur. Dit zijn de hoogtepunten!

Ook aan strand en water is hier geen gebrek. Abu Dhabi is gebouwd op verschillende eilandjes. De wandelboulevard en het splinternieuwe fietspad op Corniche Road verbinden enkele privéstranden met publieke. Boerkini’s naast bikini’s. Het paleis van de sjeik naast het chicste hotel. Het Emirates Palace Hotel biedt zeven sterren en een aparte vloer met suites voor koningen, presidenten, sultans en andere regeringsleiders die er meteen ook al hun personeel kunnen onderbrengen. Wij gewone stervelingen betalen per nacht zo’n € 1200 voor de kleinste kamer en slechts € 22.000 voor de grootste.

Het Louvre van Abu Dhabi

Jawel, ook Abu Dhabi heeft sinds november 2017 zijn eigen Louvre. Dit pareltje architectuur werd getekend door de Franse architect Jean Nouvel en gebouwd op het water, enkele meters voor de kust van Saadiyat Island, ook wel Happiness Island genoemd. Blikvanger is de 180 meter grote koepel, die voor een speelse lichtshow zorgt. Het museum stelt een indrukwekkende collectie tentoon met artefacten en kunstwerken van Egypte tot nu. Een must voor elke kunstliefhebber!

Leuk om weten: Abu Dhabi bouwt ondertussen op hetzelfde eiland naarstig aan twee nieuwe musea, hun eigen Guggenheim en het Zayed National Museum.

De Sjeik Zayed-moskee

Als ode aan de vorige en overleden president sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan kan deze moskee wel tellen. De grootste en meteen ook de meest indrukwekkende van het land. Het bouwwerk werd afgewerkt met zowel witte als zwarte natuursteen, gouden elementen en knappe vloer- en muurschilderingen. Via een ondergrondse gang betreed je het domein aan de twee waterpartijen. In de gebedsdelen werd design uit verschillende landen als Griekenland, Iran, Turkije en zelfs Oostenrijk gebruikt.

Tip: zorg ervoor dat je van kop tot teen bedekt ben. Voor vrouwen betekent dat eveneens een hoofddoek en geen witte kleding, want die wordt als transparant gezien. Oh ja, en aanschuiven zul je ook.

Kajakken langs het Sir Bani Yas-eiland

Op zo’n 240 kilometer ten zuidwesten van Abu Dhabi ligt Sir Bani Yas. Je geraakt er met de ferry, maar ook de MSC Splendida doet Sir Bani Yas aan tijdens haar cruise langs de Emiraten. Het eiland werd meer dan een eeuw geleden onbewoond achtergelaten door de stam van de Bani Yas. Er groeide niets meer. Maar in de jaren 70 maakte sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan er een natuurreservaat van om bedreigde diersoorten op te vangen en opnieuw bomen te planten. Vandaag is het Arabian Wildlife Park de ideale plek om op safari te gaan. Ben je eerder een waterrat? Ga dan kajakken langs de mangroves, snorkelend op zoek naar zeesterren of je kunsten tonen op een paddle board.

Abu Dhabi praktisch

Munteenheid Dirham

Documenten Internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op de dag van inreis, in combinatie met een ticket voor de terug- of doorreis.

Tijdzone UTC +4

Beste reisperiode Van november t.e.m. april.

Kledingvoorschriften Een stad als Abu Dhabi is niet zo strikt, aangezien er veel toeristen komen en expats wonen. Het blijft echter een islamitisch land. Zorg er dus voor dat op z’n minst je knieën en schouders bedekt zijn.

Toeristische informatie visitabudhabi.ae/nl

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Abu Dhabi met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

Deze reportage is een onderdeel van een cruise met MSC Cruises langs de Emiraten. Andere haltes op deze reis waren Dubai en Oman.

Vorig artikelOnze toppers in Dubai
Volgend artikelDe oogverblindende kust van Oman