© Toerisme Leiestreek vzw

Nu de zon straks weer vaker van de partij is, lonkt ook het buitenleven opnieuw. Zin in een portie zomergevoel? Zet deze evenementen in openlucht in je agenda!

Totaalbeleving rond het Rubenskasteel

Het nieuwe evenement Stories Unfold maakt van het fraaie Rubenskasteel (aka Het Steen) in Elewijt een boeiende belevenis. Op het domein waar Pieter Paul Rubens ooit woonde, zorgen uiteenlopende activiteiten voor een originele kijk op de architectuur, het landschap en de kasteelsfeer: topconcerten en films in openlucht, creatieve workshops, food-, ambachten- en makersmarkten. Ook voor kinderen en jongeren zijn er interessante workshops. Wie dat wil, kan zelfs een nacht in een kasteelsuite doorbrengen. Van 5 augustus tot 29 oktober.

 

Reuzen op bezoek in Antwerpen

De slapende Oma Reus, de ontmoeting tussen de kleine Reuzin en de Duiker, de Olifant… Al vier keer zorgden De Reuzen van Royal de Luxe voor verwondering en ontroering in de Antwerpse binnenstad. Van 25 tot 27 augustus komen ze voor de vijfde keer op bezoek met een nieuw uniek spektakel. Wat het wordt, is nog geheim, maar we weten al dat Bull Machin en zijn vriend een belangrijke rol zullen spelen tijdens een memorabele tocht door de stad.

 

Speuren en spelen in Bokrijk

Tot eind augustus kun je het openluchtmuseum op een extra prikkelende manier herontdekken. Zo demonstreren vaklui niet alleen allerlei oude ambachten, er is er ook een bierkapper die mannenhaar knipt en een bierspoeling geeft. Leuk voor kinderen is de zomerspeurtocht met dieren als thema. Jongeren en volwassenen kunnen proberen een stroper te ontmaskeren. De spannende ontknoping met living history-acteurs vindt plaats op 27 augustus. Op het zomerspeelerf probeer je historische fietsmodellen, klompenlopen en klauterstrobalen uit, en elke zondag zijn er live muziekoptredens op het domein.

 

Fundobberen in een tank

Stel je een grote kuip met comfy kussens voor, waarin je rustig op een rivier dobbert. Dat is ’tanking’, een idee uit de Amerikaanse staat Nebraska. Op 19 augustus, 9 en 17 september kun je in de Leiestreek tijdens het event Dobbero in zo’n drijvende tank stappen én van de ene minivoorstelling naar de andere varen. Bestel vooraf een hapje en drankje om mee te nemen of peddel onderweg naar de drijvende bar. Wil je ’tanking’ op een andere moment uitproberen? Dan kun je zo’n uniek vaartuig huren in Kortrijk, Waregem en Dendermonde.

 

Straattheater in Aalst, Beveren en Chassepierre

Altijd goed voor instant sfeer: buitelende acrobaten, straattheater, circusacts en andere spectaculaire of ontroerende shows. Op 19 en 20 augustus pakt Chassepierre, een van Walloniës mooiste dorpen, uit met een internationaal straattheaterfestival vol humor, emotie en fantasie door meer dan vijftig gezelschappen. Van 25 tot 27 augustus beleef je dan weer wervelende avonturen tijdens CIRK! in Aalst, met onder meer een reuzendraak, fascinerende installaties en voorstellingen die dans, muziek en circuskunst mixen. Ook in Beveren kun je naar een groots en gratis straattheaterfestival: tijdens De Grote Sierk van 25 tot 27 augustus verwelkomt men in het Waasland veertig gezelschappen uit de hele wereld – zelfs uit Togo, Brazilië en Israël.

 

Reiefestival in Brugge

In Brugge bewonder je van 18 tot 20 augustus unieke creaties van veertien nationale en internationale kunstenaars – in openlucht. Centraal in dit Reiefestival staat het thema ‘Geloof’ en het Brugse erfgoed. Verwacht tientallen eigentijdse voorstellingen, installaties en concerten, zoals een rituele performance rond persoonlijke wensen, een dans naar lichamelijke en spirituele genezing of een geluidswandeling die je naar een andere tijd katapulteert. Er zijn zowel gratis als betalende voorstellingen.

 

Kunst in openlucht in Bergen

Het BAM, het Museum voor Schone Kunsten in Mons, wordt gerenoveerd. En dat heeft alvast één geweldig voordeel: hier zie je kunst in de stad. In het historische hart van Bergen kun je tot 8 oktober naar een grootse openluchttentoonstelling van de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa. Je ontdekt een twintigtal beelden en installaties op de Grote Markt, in de Tuin van de Burgemeester en op enkele indoor locaties. Leuk om te combineren met een Wallonië-trip!

 

Verteltheater in Oostende

Rep je naar het wekelijkse gratis verteltheater op het strand van Mariekerke om iets bij te leren over de zee, de getijden en navigatie. Een speels interactief stukje theater waarbij jullie zelf ook in actie komen. Elke maandag tot eind augustus, best vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Op woensdag en zaterdag wisselen verschillende theatergezelschappen elkaar af voor een gratis portie familietheater op dezelfde plek, met goochelshows, muziek- en circusacts.

Tip: Ben je tussen 9 en 15 augustus in Oostende? Mis dan de jubilieumeditie van de Paulusfeesten niet. Voor de 50ste verjaardag staat er weer een ruim aanbod eigenzinnige muziek op de agenda, maar ook straattheater, een poëzieontbijt, kinderanimatie, een themawandeling en knotsgekke decoratie. Een gratis feest met een hoek(je) af.

Vorig artikelVAB neemt eerste volledig elektrische interventievoertuigen in gebruik
Volgend artikelGetest: de nieuwe Kia Niro