Winteravonden in Bokrijk

December geeft het startschot voor een periode vol sfeer en feest. Veel steden en bijzondere locaties pakken uit met originele winteractiviteiten, die meer bieden dan de klassieke kerstmarkt. Dit zijn onze aanraders!

In de stad

In Brussel is Winterpret al begonnen: dit grootse evenement gaat veel verder dan de kerstmarkt, de ijspiste, het reuzenrad en de kermis. Mis bijvoorbeeld het ritmische spel van muziek en hanglichten niet op de Kunstberg (Submergence), films en digitale kunst in de koepels aan het Muntplein (The Dome) of de schattenjacht op Manneken Pis. Op verschillende locaties is er ook klank, licht of videomapping.

Ook in Oostende kun je nu al in de kerstsfeer duiken: behalve het Huis van de Kerstman zijn er de spectaculaire lichttunnel (mét lichtshow) en het charmante kerstdorp rond de schaatsvijver in het Leopoldpark.Van 19 december tot 1 januari komt er nog een gezellige Christmas Village aan het Vissersplein.

Gent trapt het winterfeest op gang op 6 december met gezellige kerstkraampjes, een mooie ijspiste, een reuzenrad en een speelparadijs. Heel bijzonder wordt het ook in het Gravensteen,  dat vanaf 14 december verandert in het Winterwonderkasteel. De majestueuze zalen en duistere wenteltrappen baden dan in de kerstsfeer uit de tijd van de gebroeders Van Eyck.

WIN! Wij geven 20 duotickets weg voor de ijspiste en het Winterwonderkasteel in Gent. Waag je kans!

Vanaf 7 december wordt ook Antwerpen een winterwonderland met een groot openingsfeest vol shows en optredens. Naast klassiekers als de kerstmarkt, ijspiste, winterfoor, digitale wensenmuur en het reuzenrad, kun je nu ook door het nieuwe magische winterbos aan de kathedraal wandelen: een toverbos met eigenzinnige boomsculpturen, mysterieus licht en een sfeerbad van geur en kleur.

In het groen

Wil je het feestgewoel in de stad ontvluchten? Onder de naam Putteke Winter neem je tot 10 januari deel aan sfeervolle avondwandelingen in enkele provinciale domeinen in Vlaams-Brabant en Antwerpen. Op het parcours kom je mysterieuze figuren, vuurshows en ander indrukwekkend spektakel tegen. In Bokrijk kun je tussen 26 december en 4 januari dan weer naar de Winteravonden. Topper is de nostalgische kermis met retroattracties van eind negentiende eeuw tot de jaren zeventig. Geniet ook van hapjes, drankjes, een vuurshow én vuurwerk.

Lichtkunst

Geen winterfeesten zonder lichtkunst. Leuven heeft vanaf 5 december niet alleen zijn gezellige Wintertijd met kerstmarkt en Wintertuin, maar brengt ook in drie kerken een kunstzinnig lichtparcours met intrigerende werken. (un)Holy Light loopt van 14 tot 21 december. In de Antwerpse Zoo krijgt het lichtfestival dit jaar een nieuw thema: Jungle Book Light Festival brengt tot 12 januari het verhaal van Mowgli, Baloo, Bagheera en andere junglebewoners tot leven. En na het succes van vorig jaar keert De Kleine Prins vanaf 7 december terug naar Knokke. Het 3 km lange parcours van dit lichtkunstfestival neemt je mee naar negen installaties over de fantastische planeten die het poëtische prinsje ontdekt.

Leuk voor de kids

Haast je met de kinderen naar Sint-Niklaas, de enige echte Stad van de Sint: daar kun je de heilige man nog tot 6 december in zijn magische huis bezoeken. Misschien speur je ook graag de stad rond met een Sinterklaas-zoektocht? In De Panne baadt Plopsaland al in Winter Magic. Het pretpark ademt een en al kerstsfeer én alle attracties zijn open. Bovendien kom je er een fonkelende winterparade, kampvuren, een ijspiste en minilichtfestival tegen.

Bijzondere locaties

Zin om de kerstsfeer eens op een verrassende locatie te ervaren? Zes kastelen in Vlaanderen dompelen je van 7 tot 23 december onder in een unieke beleving. Tijdens de Kerstmagie-wandeling door het kasteel ontdek je hemelse muziek en bijzondere theaterstukjes. Noël des Cathédrales sleept je in Brussel en vijf Waalse steden mee in drie fantastische shows met wonderlijke verhalen rond een horlogemaker, klokkenluiders en driekoningen. Verschillende data en locaties tussen 21 december en 5 januari. En op het fraaie domein rond de Abdij van Maredsous vind je in de weekends tot 25 december een heel bijzondere kerstmarkt met prachtige verlichting, sfeervolle muziek, vuurkorven, veel heerlijke specialiteiten en een overdekte schaatsbaan.

Previous articleMaak kennis met de winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing!
Next articleWat als de juniorjury het voor het zeggen had?