Het fietsjaar begint indoor! Velofollies in Kortrijk is een afspraak die geen enkele fietsliefhebber mag missen. We verklappen alvast deze must-sees.

1. Een slot met lawaai

De pest van de gejatte fiets, en vooral het gevoel achteraf dat niemand er echt om maalt dat jouw liefste tweewieler ongewild van eigenaar is veranderd. ‘Wat doe je er aan?’ is een vaak gehoorde reactie. Wel, een goed slot is al een erg goed begin. De Duitse fabrikant Abus heeft met zijn Bordo al een niet te kraken slot, en dat is nu nog eens verbeterd door er een akoestisch alarm aan toe te voegen. Indien een onverlaat aan jouw fiets morrelt, gaat een alarmsignaal af dat tot 100 decibel luid klinkt. Zowel horizontale als verticale bewegingen worden weergenomen. De sensoren kunnen toevallig contact herkennen, waarbij slechts een korte bliep weerklinkt. Het Abus Bordo 6000 Alarm werkt met een vaste batterij.

2. Langer levende batterij

Het Nederlandse bedrijf Veldia wil de levensduur van zijn fietsbatterijen onder waarborg garanderen tot vijf jaar. Dat is nu veelal drie jaar. Daarbij is een betere temperatuurbeheersing cruciaal, net als een nieuw design om de batterijcellen meer ruimte te geven. Maar een derde reden schuilt vooral in het gebruik. Veldia geeft de mogelijkheid om de batterij ofwel volledig op te laden, ofwel slechts tot 80 procent vol te laden. In dat laatste geval verdubbelt de levensduur van de batterijcellen. Indien nodig voor een lange rit, is het nog steeds mogelijk om 100 procent batterijduur aan te spreken. Veldia biedt vier types batterijen aan, van 375 Wh tot 720 Wh. Het bedrijf heeft zelf drie elektrische fietsen, maar biedt ook pakketten aan om je eigen fiets om te bouwen tot een e-bike.

3. Het stuur zegt ‘links’

Na de auto is het de beurt aan de fiets om online te gaan. De Wink Bar van Velco is niet meer of minder dan een intelligent stuur. De led-diodes zijn verbonden met de WinkNav-navigatie applicatie op je smartphone. ‘Aan het volgende kruispunt linksaf’ vertaalt zich in oplichtende diodes links aan het stuur. Bovendien werkt het systeem ook als fietsverlichting en als alarm. De positie van de fiets blijft bewaard en hij kan steeds worden opgespoord. De app houdt ook de kilometers bij, de verbrande calorieën, enzovoort. Naast het stuur heb je wel een abonnement op de WinkNav-diensten nodig ook. Reken op 1,99 euro per maand. Je kan ook de led-component apart aankopen om aan je stuur te bevestigen.

4. Het asfalt beu?

Velofollies is vooral een beurs voor de koers- en mountainebikeliefhebber. Je kan er de nieuwste modellen van de belangrijkste merken zien. En op zoek gaan naar trends. Zoals bij Merida, dat je met de Silex probeert te overtuigen om ook eens de kerkwegel op te zoeken, of een grindpad. Hij laat toe om banden te monteren tot 35 millimeter, en zelfs 44 millimeter is mogelijk. Wat op kasseien een heel verschil maakt in rijcomfort tegenover de klassieke dunne racebandjes. Hij is zowel met carbon frame als met aluminium kader te verkrijgen. Het adagio getrouw dat er niet zoiets bestaat als voldoende fietsen, is dit een nieuwe reden om voor een grotere fietsenberging te ijveren.

 

Praktische info Velofollies

Velofollies loopt van 19 tot en met 21 januari in Kortrijk Expo. Tickets kosten € 11 (online voorverkoop) of € 15 (ter plaatse). Meer info op www.velofollies.be.

Lees ook

De regels voor elektrische fietsen.

Hoe rijd je veilig op een elektrische fiets?

Hoe fiets je veilig met kinderen?

Vorig artikel5x fijn aan de Rijn
Volgend artikelKen je voertuig: de autosleutel