De Rijn Duitsland

Toegegeven, het is niet de Nijl of de Mississippi, maar ook de Rijn kan uitpakken met behoorlijke cijfers en charmante plekjes. Onze 5 favorieten!

1. Wandelen langs de Rijn

Wandelfanaten kunnen in het Zevengebergte langs de Rijn wandelen tot ze eindelijk voldaan zijn. Het wandelnetwerk is uitgestrekt, netjes bewegwijzerd, stuurt je omhoog en laat je dalen en her en der kun je op adem komen in een authentiek etablissement. Met een huisgemaakte Flammkuchen bijvoorbeeld. Kwestie van er daarna nog een extra lusje aan te breien.

2. Of toch liever met de fiets?

Dankzij de Rijn, die netjes aan het Zevengebergte grenst, kun je hier ook fietsen zonder e-bike of duizend versnellingen. De Rijn is immers, zoals elke rivier, elegant vlak. Geen gesukkel met nijdige klimmetjes, gewoon fietsen op cruise control en ondertussen genieten van pittoreske dorpjes en fijne uitzichten. Bovendien is de Rijnfietsroute (Rheinradweg), je fietsleidraad, bewegwijzerd en goed voor 1233 kilometer. Aansluiten en weer afhaken kan op elk moment.

3. Een bakje koffie

Elk van die charmante gehuchten heeft zijn eigen charmante koffiehuis. Nu eens volgestouwd met brocante zoals in Kaufmannsladen, dan weer mee met de Hygge-trend zoals Karlottas Kaffee of aandoenlijk ouderwets zoals Café Profittlich. Eén ding hebben ze gemeen, ze serveren taartpunten die je even naar adem laten happen. Behoorlijke porties dus…

4. Slapen in het bed van Bill Clinton

Je kunt uiteraard in het Steigenberger Grandhotel Petersberg logeren – net als Yasser Arafat en Bill Clinton je voordeden –, maar ook wie liever zijn centen spaart, moet de Petersberg bedwingen. Dit is namelijk het hoogste exemplaar van het Zevengebergte en dus leverancier van één van de mooiste vergezichten op dat bergpanorama. Onder en naast je het Zevengebergte, beneden de Rijn en in de verte het witte Bonn.

5. Tuffend te berg op

Het ene toeristentreintje is het andere niet. De Drachenfelsbahn heeft zowaar een stamboom en doet al sinds 1883 zijn krakende ding. Bovendien hoef je zo alvast die eerste berg niet al wandelend te bedwingen. Een zachte start dus. En passant passeer je de 19de-eeuwse slot Drakenbrug om uiteindelijk verder te sporen tot aan de Drakenrots, waar je in één oogopslag ziet wat er je te wachten staat. Een intro die kan tellen en instant zin geeft om uit de startblokken te springen.

Tip

Wil je het centrum van het nabijgelegen Bonn inrijden, dan heb je een milieuvignet nodig. Lees hier alles over het Duits milieuvignet.

Vorig artikelImpact werken Oosterweelverbinding onderschat
Volgend artikelWaarom ook jij naar Velofollies moet