Uitzicht op de katherdraal van Canterbury tussen twee stenen muren

Aan de overkant van het Kanaal wachten Canterbury en Whitstable. Trotse tegenpolen en dus perfect complementair voor een weekendje weg.

Niet één stad, maar twee met hetzelfde ferryticket. Je kan Canterbury en Whitstable moeiteloos met de fiets aan elkaar rijgen.

Canterbury

Het stadscentrum

In de kathedraal heerst een zoete weelde. Genre felgekleurde glasramen, uitgesleten trappen en schuifelende toeristen die zich vergapen aan dit Unesco-werelderfgoed. Dit is de moederkerk van de Anglicaanse kerk, de thuis van de aartsbisschop van Canterbury en dat zul je geweten hebben.

De kathedraalstuinen zijn een dorp in de stad, compleet met passerende studenten in uniform, schots en scheve daken, krakkemikkige huizen en de wondermooie oosterse plataan geplant in 1820. Na 16.30 zijn de tuinen zelfs gratis toegankelijk.
Cathedral House , The Precincts 11, www.canterbury-cathedral.org

Zie het echte Canterbury in De King’s Mile, de creatieve slenterstraat die tegen de stadsmuren aanhurkt. Off the beaten track en thuis van zowel boekbinders, barbiers als sushimasters.

Net buiten het centrum

The Goods Shed: boerenmarkt, foodhal en restaurant. Je vindt in deze oude goederenschuur een beenhouwer, visboer, de Cheese Makers of Canterbury, een fruit- en groentekraam en nog wat kleine kruideniers. Of een mix van onbespoten kruiden, puur Engels appelsap en vlees afkomstig van dieren die slechts 16 miles verder buiten liepen te grazen. Lokale, biologische ingrediënten die niet eens duur zijn. Eten kan ter plekke in het restaurant of aan één van de bartafels. Smaken doet het sowieso.
Station Road West, www.thegoodsshed.co.uk

Eten en drinken

The Fudge Kitchen is leverancier van huisgemaakte fudge die ter plekke in een koperen pot bereid wordt. ‘Butterscotch with salted caramel’, ‘sugar and cream’, ‘dark chocolate with sea salt’, de keuze is al net zo uitgebreid als moeilijk.
Sun Street 16, www.fudgekitchen.co.uk

Voor afternoon tea moet je bij Tiny Tim’s Tearoom zijn. Om letterlijk vingers bij af te likken en zo vullend dat wie op dieet is er een dag op kan teren. Maar dan mag je vooral de rest van de kaart en al wat passeert niet bekijken.
St. Margaret’s Street 34,  tinytimstearoom.com

The Parot is het oudste café van de stad, ietwat verborgen maar de zoektocht waard. Je drinkt er lokale biertjes van The Whitstable Bay Collection.
1-9 Church Lane, www.parrotcanterbury.co.uk

Met de fiets naar Whitstable

De Crab & Winkle Way volgt een deel van de vroegere spoorwegverbinding tussen beide steden. Amper acht mijl, maar goed voor behoorlijk wat nijdige en langgerekte klimmetjes. Maar de Britse heuvels laten zich gemakkelijk door Belgische kuiten bedwingen. Fietsen huren kun je bij Kent Cycle Hire met vestigingen in zowel Canterbury als Whitstable.
www.kentcyclehire.com

Whitstable

Dit vissersdorpje doet koppig haar eigen ding. Er staan geen poepchique hotels of appartementcomplexen. Wie hier wil logeren, huurt een vissershutje. En kreeft of oesters eet je op het kiezelstrand, uit een plastic bakje. Veel valt er niet te beleven in Whitstable. Maar laat dat nu net een zegen zijn. Want net omdat de tijd trager gaat, kun je intenser genieten.

Kreeft en oesters

Bij Wee Willie’s Kitchen, de visboetiek aan de haven, kan je een voorraad kreeft of oesters halen.
South Quay, The Harbour, www.crabandwinklerestaurant.co.uk

In The Forge, de oesterbar langs de kaaimuur wordt netjes in lijn aangeschoven. De lege oesterschelpen gooi je zoals de vaste klanten op een hoopje.
Sea Wall 1, www.whitstablefishermanshuts.com

Wheelers Oyster Bar is het oudste restaurant in Whitstable en een instituut. Je eet aan de toonbank of in het piepkleine restaurant dat amper vier tafels telt. Of sla hier je voorraad in en rep je naar het strand.
High Street 8, www.wheelersoysterbar.com

Drinken op het strand

Old Neptune is een authentieke Britse pub op het strand. Je drinkt er een pintje met de zee aan je voeten en uitzicht op de oesterbanken. De perfecte tussenstop tijdens je strandwandeling.
Marine Terrace, Island Wall, www.neppy.co.uk

Praktisch

Erheen VAB-Magazine reisde met DFDS Seaways.
Verblijf Wij verbleven in het net gerenoveerde The Falstaff Hotel in Canterbury. De kamers zijn behoorlijk standaard, maar de hippe receptie en coole cocktailbar maken veel goed.
Toeristische informatie www.canterbury.co.uk

Tip

Hou je van het Verenigd Koninkrijk? Lees dan ook onze tips voor een citytrip in Londen of het alternatievere Bristol.

Vorig artikel6 zanderige tips in De Panne
Volgend artikel4 plekken in Sicilië die je gezien moet hebben