Een ode aan Sicilië, die dekselse driehoek aan de tip van Italië, waar leven en dood elkaar vredevol terugvinden in de hemelse harmonie van een aards paradijs.

1. Syracuse

Het lijkt alsof Syracuse niets meer moest weten van haar oudste stadsdeel, en het uitspuwde op de rotsen. Zo ligt het erbij, omringd door albast en krijtstenen wallen, waar de Ionische Zee golven tegen Sicilië aan gooit.

Tempel van Apollo

Misschien is het wel de tempel van Apollo die alles zegt over Syracuse. Gebouwd in de zevende eeuw voor Christus. De eerste grote Dorische tempel in Sicilië. Later een Byzantijnse kerk. Nog later een Arabische moskee. Gekerstend, gehavend door aardbevingen, verloren gewaand, gerestaureerd. Achtentwintig eeuwen aan geschiedenis.

Duomo

Ooit de grootste tempel ter ere van de godin Athena! De Korinthische zuilen werden netjes mee in de gevel gekapseld. Barokke toevoegsels zorgden voor decoratie en de opulentie die mensen met verstomming slaat.

Achterafsteegjes

Ortigia is een schatkamer, een labyrint waarvan je als met een korrelige Siciliaanse citroen eerst de buitenste pel moet schillen om tot het hart door te dringen. Zoek ook de achterafsteegjes op, vincolo en ronco heten ze hier, want daar staan enkele 12e-eeuwse kerkjes.

2. Romeinse overblijfselen op Sicilië

Rijke Romeinse families verdeelden het eiland in latifundia, enorme uitgestrekte domeinen van met in het midden een villa. De best bewaarde mozaïeken van de Romeinse oudheid vind je in zo’n villa. De mozaïeken van Villa del Casale tonen meerdere jachttaferelen, maar ook een cycloop. Meest in het oog springend is wellicht nog het schaars verlichte tafereel dat als de Bikini Girls bekendstaat. Jonge vrouwen doen aan gewichtheffen, discuswerpen en reiken lauwerkransen uit.

3. Etna

De Etna is geen berg die plots ergens begint en op de top abrupt weer eindigt. Overal is gestolde lava te zien, op elk traject, in elke bocht. Grote hompen pokdalig gesteente, die zich ooit als magma een weg naar beneden hebben gezocht. Een decor dat elk jaar weer verandert. De Etna is immers actief en er wordt regelmatig kolkende lava gespot.

Vulkanen zorgen voor dood, maar ook voor leven. In Zafferana en Santa Venerina zijn de woningen op gestolde lava gebouwd. Mét lava gebouwd zelfs, en daarna in de vrolijke Italiaanse kleurtjes geschilderd. Lava zorgt ook voor de vruchtbaarste landbouwgrond. Aan de noordkant van de Etna produceert onze landgenoot Frank Cornelissen ware cultwijnen. Aan de westflank worden de beste en smakelijkste pistachenoten ter wereld geteeld.

4. Taormina

Taormina was gedurende eeuwen een stad vol brood en spelen. De Grieken hielden vooral toneelvoorstellingen in het theater, dat als een balkon boven het parterre van de stad hangt. De Romeinen voegden gladiatoren en wilde dieren toe.

In Taormina daal je af langs trappen, die hier en daar wat oplapwerk en een balustrade kunnen gebruiken. Oooh’s en aaah’s volgen elkaar in sneltempo op, langs deze kruisweg die niet alleen de Heer doet lijden. Wat een uitzicht! En wat een wandeling! Nadien probeert men in de Via Corso Umberto je keramieken botervlootjes of naakte centauren uit lavasteen aan te smeren.

Tip

Ontdek meer van Italië met onze tips voor Milaan en Venetië.

Praktisch

Erheen Brussels Airlines vliegt tijdens het zomerseizoen rechtstreeks naar Catánia, en doet dat ook enkele keren per week naar Comiso, in het zuiden van het eiland. Ook Ryanair vliegt naar Sicilië, vanuit Eindhoven naar Catánia en via Charleroi naar Comiso.
Ter plaatse VAB-Magazine reisde met touroperator Caractère naar Sicilië. De beleefreis ‘Oost-Sicilië, langs bergen van vuur en steden van barok’ toont je in acht dagen het mooiste van de oostelijke helft van het eiland. Je huurt een auto en volgt het voorgestelde programma volgens eigen ritme en zin.
Huurauto Een auto huren en ophalen kan bij Avis aan de luchthaven van Catánia.
Beste reisperiode Van maart/april t.e.m. september/oktober. De zomermaanden kunnen erg heet worden.
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Sicilië met een VAB-Reisbijstand.

Previous articleCanterbury en Whitstable: 2 werelden voor 1 ticket
Next articleIn Vervoering: Willys Jeep CJ3A