Wat als je vlucht wordt geannuleerd

Niets zo lastig als op vakantie willen vertrekken en te horen krijgen dat je vlucht werd geannuleerd. Maar wat zijn je rechten?

Wordt je vlucht geannuleerd, dan moet de luchtvaartmaatschappij je een andere aanbieden of je ticket terugbetalen. Bij het wachten op die nieuwe vlucht mag je dezelfde verzorging verwachten als bij een grote vertraging.

Normaal heb je ook recht op een financiële compensatie, tenzij je tijdig op de hoogte werd gebracht van de annulering. Verneem je het nieuws twee weken op voorhand en kreeg je een andere vlucht, dan heb je geen recht op een schadevergoeding, zelfs niet als de vluchturen sterk verschillen van je oorspronkelijke plan. Gebeurt de annulering minder dan twee weken op voorhand? Dan kun je een compensatie aanvragen als de geplande vertrek- en aankomsttijd meer dan enkele uren van je eerste planning afwijken. De precieze termijnen hangen af van het moment van de annulering ten opzichte van je oorspronkelijke vertrektijd. Meer details lees je in artikel 5.1 punt i en ii van de Europese wetgeving. Let op, als de annulering een gevolg is van iets wat buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij valt spreken we van overmacht. In dat geval is een compensatie niet van toepassing.

Nog zorgelozer op vakantie?

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB-Reisbijstandspakket. Zowel jij, je gezin, je wagen als je reis zijn bij ons in goede handen. Al vanaf € 94 voor een heel jaar.

Vorig artikelAdBlue voor diesels? Wat is het en wat doet het?
Volgend artikelChinese auto’s uit Gent?