Costa Brava Cap De CreusFoto's: Jens Mollenvanger

De Costa Brava heeft mooie stranden, maar dit stukje Catalonië verrast ook met Girona, Dalí en groene valleien. 9 tips voor een geslaagde vakantie.

Turen naar het water

Ja, de costas kunnen druk zijn, maar er zijn best veel plekken waar je niet als sardienen op mekaar ligt. Naast de badplaats Roses ligt het natuurpark Cap De Creus. De kustweg die erlangs loopt trakteert je op knappe baaien, strandjes met azuurblauw water en steile kliffen. De zeebries brengt verkoeling en het klotsende water en de zilte geur van de zee doen onze maag knorren.

Lekkers uit de zee

De streek is van oudsher gekend voor de vangst van sardienen en ansjovis. In Sant Pere Pescador werd een klein museum gevuld met artefacten van de visvangst. Maar je wilt ze natuurlijk ook proeven. Bij Soles verwerken ze al sinds 1888 handmatig de vangst de dag. Door het raam van de productieruimte zie je hoe ze met behendigheid en flexibele vingers de glazen potjes met ansjovissen vullen.

Middeleeuws decor

Maak een omweg naar het gezellige middeleeuws stadje Santa Pau. Bij daglicht schitteren de oude kalkstenen gebouwen in de zon, ’s avonds worden ze in een bad van geheimzinnigheid ondergedompeld. De mystiek verlichte gaanderijen zouden niet misstaan in een scène van ‘The Name Of The Rose’.

Dalí, geniaal of gek?

Salvador Dalí was op z’n zachts gezegd een tikje excentriek. Dat komt volledig tot uiting in Figueres, waar hij werd geboren en het Teatre-Museu Dalí staat. Dat museum lokt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. Opmerkelijk, want Dalí’s bekendste werken hangen elders in de wereld. Dat Dalí het museum mee ontwierp, er woonde en er begraven ligt, heeft wellicht veel met de populariteit te maken. Het museum biedt een trip doorheen het surrealistische brein van deze kunstenaar.

Fietsen door het groen

La Garrotxa is een heuvelachtige streek die de verderop gelegen Pyreneeën aankondigt. Hoewel sommige toppen vlotjes de duizend meter halen is het hier heerlijk om te fietsen. Dat komt door de vias verdes, oude treinbeddingen die zijn omgevormd tot fietspaden en daardoor relatief vlak. Huur in Olot een fiets om door het dal te rijden. Ook dagtrips naar Girona zijn mogelijk, je bagage wordt dan nagebracht.

Vulkanen ontdekken

La Garrotxa is een vulkanische regio. Daarover leer je in het belevingsmuseum Espai Cràter, dat alles over vulkanische activiteit piekfijn uitlegt. Wie de grillen van Moeder Aarde zelf wil zien, vindt hier veertig vulkanen. De grootste is de Volcà del Croscat, die iets meer dan elfduizend jaar geleden voor de laatste keer pruttelde. Deze vulkaan diende een tijd als steengroeve, waardoor je nu kunt ontdekken hoe de doorsnede van een gedoofde vulkaan eruitziet.

Architecturaal wijndomein

De steenrijke familie Mateu kocht in 1923 het kasteel van Peralada, met daarbij horend een oud klooster. In de kelders vonden ze overblijfselen van de wijnmakerij van de monniken, die ze nieuw leven wilden inblazen. Dat lukte zo goed dat hun wijnmakerij al snel te klein werd. Een gerenommeerd architectenbureau kreeg de opdracht om een nieuwe wijnmakerij uit de pen te toveren. Ze creëerden een immense overspanning die volledig opgaat in het glooiende landschap. De architectuur binnenin is zo strak dat je er je vingers aan kunt snijden.

Culinair genieten

In La Quinta Justa in Olot staat een jonge chef achter de potten die de ‘nul kilometer’-aanpak heiligt. Producten moeten dus uit de onmiddellijke omgeving komen. Lekker en zeer betaalbaar. Mas Gusó in Sante Pere Pescador vlakbij de kust is een seizoensrestaurant dat de omweg waard is. De chef runde ooit een sterrenzaak, maar wilde af van de druk en runt nu een bistro met werkelijk heerlijke gerechten. Het middeleeuws Santa Pau herbergt dan weer Cal Sastre. Proef er de typische fesols de Santa Pau, zoete witte bonen overgoten met olijfolie.

Struinen door Girona

Het oude centrum van Girona is prachtig om door te wandelen. De cast van ‘Game of Thrones’ streek hier een tijdlang neer om het zesde seizoen in te blikken. Decors bouwen was niet nodig, de stad is haar eigen toneel. Neem nu de indrukwekkende kathedraal. Wie de negentig treden kan temmen, ziet binnenin de grootste gotische overspanning van bijna 23 meter. De stad vanuit de hoogte overschouwen kan vanop de oude stadsmuur. Loop daarna nog even langs het kleinste pleintje ter wereld passeren: Plaça del Raïms. Ook Gustave Eiffel was in Girona aan het werk. Vlak voor hij Parijs van z’n toren voorzag, bouwde hij hier een verbinding over de rivier Onyar. Vanop de knalrode brug kijken we uit op de kleurrijke gevels langs de rivier.

Praktisch

Erheen Vanuit Charleroi vlieg je rechtstreeks naar Girona. Met de auto leg je zo’n 1300 kilometer af. Dankzij de Bip&Go-badge verlies je aan de péage alvast minder tijd. vab.be/bipandgo

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Cal Sastre in Santa Pau. Dit sfeervolle hotel ligt midden in het middeleeuwse dorpscentrum. Aan de Costa Brava logeerden we met zeezicht bij Terraza Hotel & Spa in Roses.

Toeristische info costabrava.org, pirineugirona.org

Goed verzekerd Met een VAB-Reisbijstand reis je zorgeloos naar Catalonië. Ga je met de wagen, neem dan de optie ‘voertuig buitenland’, zodat we je ook kunnen helpen bij autopech.

Previous articleOp citytrip naar het jarige Vilnius
Next articleWe malen minder autokilometers dan voor de pandemie