Yorkshire & Lake DistrictHeikki Verdurme

Ontdekte jij tijdens het afgelopen WK Wielrennen ook de schoonheid van het glooiende Yorkshire? Koppel daaraan aan de imposante pieken en meren van het Lake District en je hebt het ideale recept voor één van Engelands mooiste roadtrips!

Lake District National Park

Indrukwekkende bergpassen

In het Lake District National Park mag het allemaal wat trager. De tijd staat buitenspel. En dat vraagt om een bergpas, of twee. De Wrynose Pass en Hardknott Pass zijn twee adembenemende passen richting Ierse Zee, eeuwen terug al gebruikt door de Romeinen, nu vooral voor de avonturier die even zonder gsm-bereik kan. En perfect voor een autotocht. Het bergachtige landschap is duidelijk een voorproefje van Schotland. Hoewel het bruinoranje laagje doet vermoeden dat het hier net iets minder vaak regent. Een verkeersbord aan het begin van de Wrynose Pass belooft een hellingsgraad van 30%. De Hardknott Pass blijkt zo mogelijk nóg steiler. Bij momenten is de weg uit het zicht verdwenen. En daarna; remmen op de motor!

En helderblauwe meren

Wast Water is een relatief klein en afgelegen meer, dat wordt vergezeld door Scafell Pike, met zijn 978 meter de hoogste berg van Engeland. De overweldigende combinatie van meren en bergen doet wat denken aan Canada, exclusief de hoge, smalle naaldbomen. Het Lake District wordt ook weleens Klein Zwitserland genoemd. Bowness-on-Windermere is de uitvalsbasis van menig toerist. Het stadje ligt idyllisch aan de rand van het meer Windermere. Terrasje vullen de kade, winkels en restaurants de straten. Maak vooral dat je na het diner op tijd terug aan het water staat om de zon achter de bergen te zien verdwijnen.

Yorkshire Dales National Park

Brimham Rocks

Deze unieke rotsformaties liggen heimelijk verstopt tussen de bomen, alsof ze zich liever niet te veel in één keer blootgeven. Net wanneer je denkt dat je het nu wel hebt gezien, loert het volgende natuurverschijnsel om de hoek. Het is dé plek voor een speleologieles of een partij verstoppertje.

The Yorke Arms

Dit restaurant verdiende reeds één Michelin-ster en is daar terecht trots op. De kruiden en groenten zijn van eigen kweek. Naast de moestuin is zelfs nog een stukje groen over. En wat moet je daar anders mee dan het vrijhouden voor de helikopters van je vaste klanten? Maar goed, zelfs op sneakers ben je welkom. De schuimpjes laten ze achterwege – nee, de crèmepjes niet – en toch krijg je een sterwaardige maaltijd van lokale en seizoensgebonden producten op het bord.

Mooiste autoroute

Het idyllische dorpje Kettlewell herken je misschien uit de film ‘Calendar Girls’ met Hellen Mirren en Julie Walters die hier werd opgenomen. Van hieruit start één van de knapste autoroutes in Yorkshire Dales: van Buckden over Aysgarth naar Hawes. Dít is het Engeland uit de films: ontelbaar tinten groen, heuvelachtig maar toch uitgestrekt, geschakeerd met stenen muurtjes, nieuwsgierige schapen en eenzame cottages. Fazanten staan gezapig langs de kant van de baan, alsof ze je de weg willen wijzen. Je doorkruist de kleinste dorpjes, één straat groot, met één boerderij, één pub en één kapel. Heb je een picknick bij, dan transformeert Aysgarth Falls zich tot de ideale lunchplek. Verwacht geen indrukwekkende, meterslange waterval, maar eerder een kabbelend riviertje met hier en daar een stroomversnelling.

York

Verwacht je aan een typisch Engels stadje; kasseien straatjes, eeuwenoude vakwerkhuizen, kleurrijke etalages, en dat alles met de charme van een door de Romeinen gestichte stad. Het is gezellig druk in de straten van York. In het lommer van de gotische kathedraal York Minster verbroederen jong en oud. De koffiebars zitten vol. Zelfs de Engelsen blijken het gouden goed te hebben ontdekt en weten het feilloos te combineren met hun scones. Maar in York moet je vooral de traditionele Yorkshire pudding geproefd hebben; een kuipje gemaakt van bloem, melk en ei dat wordt opgevuld met geroosterd vlees, gebakken aardappelen en gestoomde groenten. Eenmaal de oude straatjes gezien, kun je waardig afscheid nemen met een wandeling op de historische stadsmuren.

Yorkshire & Lake District praktisch

Erheen

Wij vaarden met de auto aan boord van Zeebrugge naar Hull met P&O Ferries. ’s Avonds vertrekken en dineren, ’s morgens ontbijten, aankomen en meteen naar je bestemming vertrekken.

Overnachten

VAB-Magazine maakte deze reis met Gallia, dé specialist in groene en noordelijke bestemmingen. Deze reis ‘Autorondreis Yorkshire Dales en het Lake District’ duurt 8 dagen en 7 nachten, en maak je al vanaf € 509 p.p.

Goed verzekerd

Reis zonder zorgen naar Noord-Engeland met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische info

www.yorkshire.comwww.golakes.co.uk

Vorig artikelVlaming wil niet trager rijden om milieu te sparen
Volgend artikelZo voorkom je een lekke band