Op cruise: hoe werkt dat?

Cruisen is niet enkel weggelegd voor welgestelde senioren. Iedereen kan op cruise, jong en oud, met of zonder kinderen. Maar hoe gaat het eraan toe aan boord?

Een cruise is in principe een all-inclusiveformule. Dat betekent inclusief vlucht, transfer van en naar de luchthaven, je kajuit en alle maaltijden, dranken (water, koffie, thee) en activiteiten aan boord. Excursies aan land zijn niet inbegrepen. Je boekt ze gemakkelijk aan de receptie van het schip.

1. Inchecken en betalen

Bij aankomst in de vertrekhaven moet je inchecken om op het schip te mogen. De procedure is vergelijkbaar met die op een luchthaven. Bij de check-in krijg je een pasje in de vorm van een bankkaart. Dat is zowel je identiteitskaart als betaalmiddel aan boord. Zo hoef je niet met cash geld rond te lopen. Neem de pas steeds mee, ook als je van boord gaat, want het is je ticket om terug op het schip te mogen. Op het einde van de reis wordt alles automatisch betaald met de opgegeven kredietkaart.

2. Bagage

Wanneer je op de transferbus stapt, geef je je bagage af, voorzien van een kaartje met daarop je kajuitnummer. Die wordt dan rechtstreeks naar je hut gebracht. Hetzelfde geldt op het einde van de cruise. De avond voor je vertrek, zet je je valiezen op de gang, opnieuw voorzien van een label. Na het uitchecken pik je de bagage op in de cruiseterminal. Op die manier hoeft niemand met z’n valiezen door de smalle gangen van het schip te zeulen.

Tip!

Neem een extra outfit en enkele toiletartikelen mee in je handbagage. Het duurt namelijk even vooraleer je bagage in de kajuit staat. Op die manier kun je je toch even opfrissen, mocht je meteen de stad in willen trekken.

3. Eten en drinken op cruise

Water, koffie en thee zijn steeds inbegrepen in de prijs. Voor dranken als frisdrank, wijn en cocktails betaal je extra. In plaats van alle extra drankjes apart te betalen, kun je bij het boeken van je cruise kiezen voor een bepaald drankenpakket. Dat komt vaak goedkoper uit.

Wat de maaltijden betreft, eet je gratis aan het buffet en in het algemene restaurant. Voor het diner staat er in het restaurant steeds een tafel voor je klaar op jouw uur, bijvoorbeeld half zeven voor de eerste zitting en negen uur voor de tweede. Deze maaltijd is inbegrepen in de prijs, maar je hoeft er niet per se elke avond te gaan eten. Je kunt ook opteren voor het buffet of, tegen betaling weliswaar, voor een van de extra restaurants. In de algemene dinerzaal zit je hoogstwaarschijnlijk met andere passagiers aan tafel en is nette kleding aangeraden. Een volledig kostuum is niet nodig, maar een short is bijvoorbeeld uit den boze. Eén of twee keer per week is het gala-avond. Het moment om die lange jurk of dat maatpak nog eens boven te halen.

4. Van boord gaan

Afhankelijk van de vaarroute en de volgende haven legt een cruiseschip ’s morgens aan en vaart het ’s avonds weer weg. Het dagprogramma dat je cabin steward dagelijks in je kajuit legt, vermeldt netjes alle nodige informatie. Welke activiteiten er aan boord te volgen zijn, welk stuk er vanavond in het theater speelt, om hoe laat we de volgende haven aandoen en op welk tijdstip je terug aan boord moet zijn. Wie een excursie boekt, hoeft zich geen zorgen te maken. De timing is telkens aangepast een de vertrekuren van het schip. Ga je zelf op pad, houd het uur dan goed in de gaten. Het schip wacht niet.

 

Lees ook

De 10 mooiste cruises.

Vorig artikel8 ideeën voor een extra warme februari
Volgend artikelOp cruise langs de Emiraten