Zonsondergang in de fjorden van Noorwegen

Deze plaatsen moet je gezien hebben in Noorwegen, het terrein van Vikingen, trollen en andere mythische wezens.

1. Fjorden

Fjorden zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen. De Sognefjord is met tweehonderd kilometer de langste van Noorwegen. De Aurlandsfjord is ‘slechts’ een zijtak hiervan, maar adembenemend door zijn oprijzende bergflanken.

2. Flåm

Flåm ligt aan het uiteinde van de Aurlandsfjord. Het is een dorp van slechts een driehonderd inwoners groot, maar ligt in één van de rijkste regio’s van het land. Niet dankzij olie, maar hydro-energie van het smeltwater uit de bergen dat via vele watervalletjes naar beneden valt. Hiermee voorziet de plaatselijke centrale Oslo het hele jaar door van elektriciteit. Deze rijkdom ziet er ook prachtig uit. Met de bus kun je naar Voss gaan langs een spectaculair waarbij je alleen maar kunt hopen dat de remmen regelmatig gecheckt worden. Onderweg kom je onder andere de Tvinde waterval tegen.

3. Stavanger

Behalve deze levendige studentenstad vol musea en houten huizen, moet je zeker de natuur van de gelijknamige regio intrekken. De rotsformatie Preikestolen is eigenlijk dé topattractie in deze regio, maar is enkel te bereiken na een zware tocht. De Dalsnuten is een iets lichter alternatief, met een even magnifiek uitzicht.

4. Kristiansand

Een keurig lineair stadje, met witte rijtjeshuizen, onberispelijke bloemperken en water alom. Dat is Kristiansand. Bij mooi weer is een wandeling rond het schiereiland Odderøya een aanrader. Soms regent het ook “om die fjorden gevuld te houden”. Ga dan schuilen bij Bølgen & Moi, een trendy stek met ligplaats aan de vernieuwde visserskade. Achter glas en de veelgeprezen vissoep van dit restaurant vallen de charmes van het Scandinavische weer best te relativeren.

5. Oslo

Een stad als Oslo sluit je meteen in de armen. Naar Noorse normen groot en toch ruim. Omzoomd met groene heuvels en een fjord, maar ook met parken, meren en eilanden. Onze keuze valt op het Museumeiland. Je kan er met de bus geraken, maar de ferry aan de pier achter het stadhuis is natuurlijk leuker

Vikingmuseum

Een must is het Vikingschipmuseum, waar zorgvuldig gereconstrueerde ranke houten vaartuigen balanceren op pupiterpoten. Verrassend genoeg zijn de enige teruggevonden boten stuk voor stuk graven. Wie destijds een zekere stand genoot, kreeg zijn laatste rustplaats in een schip, dat werd ingegraven in grafheuvels.

Huk

Met de bus geraak je naar Huk, één van de stranden aan de zuidrand van Bygdøy. De hoogbouw bestaat hier uit tengere loof- en naaldbomen die op kruinhoogte de rangen sluiten. Je verwacht absoluut geen strand, en toch is het er plots. Geen spierwit zand, wel een plek vol ontdekkingen. Haastig scharrelende krabbetjes, grote mosselschelpen, minuscule garnaaltjes. We hebben het allemaal voor ons alleen. De enige rustverstoorder zijn meeuwen die quasi nonchalant eten proberen te pikken.

Praktisch

Cruise Je kan al deze plaatsen bezoeken met de cruise ‘7 nachten Vikingsaga’s’. Met vertrek en aankomst in Amsterdam. Meer informatie op hollandamerica.com.

Beste reisperiode Noorwegen bezoek je het best tussen mei en september. Hou er rekening mee dat het land over een wisselvallig klimaat beschikt.

Goed verzekerd Reis zorgeloos met een VAB-Reisbijstand. www.vabreisbijstand.be

Toeristische info www.visitflam.comwww.regionstavanger.comwww.visitsorlandet.comwww.visitoslo.comwww.visitnorway.nl

Tip

Ga ook eens op avontuurlijke gezinsvakantie in midden-Noorwegen!

Vorig artikelDe 10 mooiste cruises
Volgend artikelDe geschiedenis van Toyota