Kinderen veilig naar school

We hebben de gewoonte om onze schoolgaande kroost veelal met de auto af te zetten, maar is dat wel de veiligste manier? Stef Willems van het Vias institute vertelt hoe je je kinderen veilig naar school brengt.

Kinderen met de auto brengen, is niet altijd veiliger

Het Vias institute (voorheen Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid of BIVV) monitort al lang hoe we onze kinderen veilig naar school proberen te brengen en is daarbij tot verrassende inzichten gekomen. Woordvoerder Stef Willems: “Uit bezorgdheid om hun veiligheid rijden we onze kroost overal met de auto naartoe. Maar het gevaar verdwijnt daardoor niet. Meer dan de helft van de kinderen die gewond of gedood raken in het verkeer, zijn immers autopassagier. Bovendien zijn er al te veel auto’s op de weg, met alle verkeersproblemen van dien.”

Hoe dan wel veilig naar school?

Nadenken over alternatieve manieren om hen veilig naar school of elders te brengen, is bijgevolg meer dan ooit aan de orde. “Of het nu te voet, met de fiets, de schoolbus of met het openbaar vervoer is, het belangrijkste is dat je voor de veiligste manier kiest”, beklemtoont het Vias institute. “Stippel daarom op voorhand de veiligste weg uit, ook al is dat niet noodzakelijk de kortste”, luidt het devies. “Oefen de uitgestippelde route samen met je kids in. Op die manier kun je hen op potentiële gevaren wijzen, leren oversteken op veilige plekken en tonen dat haast en spoed echt niet goed is in het verkeer.” Kortom: kinderen moeten van iemand leren hoe ze zich correct in het verkeer gedragen.

Lees ook

Je kinderen veilig vastklikken in de auto doe je zo!

Vorig artikelHoe ga je het snelst van het Waasland naar Antwerpen?
Volgend artikelOnze favoriete adressen in de Moezel