VAB-Magazine koos tien fietsroutes uit in evenveel provincies, en jij mag mee beslissen welke fietsroute ’s lands mooiste is! (wedstrijd afgelopen)

De redactie van VAB-Magazine selecteerde tien fietsroutes, één fietsroute per provincie. Misschien heb jij ze al gereden, of sta je te popelen om op je fiets te springen. Stem op jouw favoriete fietsroute en wie weet, mogen we jou wel een jaar lang VAB-Fietsbijstand cadeau doen (t.w.v. € 45, keuze uit een single bijstand of korting op een bijstand voor twee of het hele gezin). De drie mooiste fietstochten worden gepubliceerd in de mei-editie van VAB-Magazine.

1. Provincie West-Vlaanderen

Tournée Locale, bierfietsroute in en rond Poperinge

Het pastorale landschap rond Poperinge verraadt het al: in de Westhoek vind je ’s werelds beste brouwerijen én hun bieren. Tijdens een fietsroute van 33 kilometer verken je het vlakke hoplandschap. Je passeert drie brouwerijen, twee hopbedrijven, het Helleketelbos, tal van kroegen met volksspelen en diverse heerlijke plekjes waar de Westhoek-bieren hoog in het vaandel worden gedragen.

 • Startpunt: Hopmuseum in Poperinge
 • Afstand: 33 km

Ontdek de route hier.

2. Provincie Oost-Vlaanderen

Leiestreekroute

Deze fietsroute brengt je langs de mooiste hoekjes van de Leiestreek. Je fietst door een landschap dat talloze kunstenaars inspireerde, zoals George Minne en Gustave Van de Woestyne. Hun werken kun je bekijken in de musea langs de route. Je komt ook enkele idyllische plekjes tegen, waaronder Astene Sas met zijn manuele ophaalbrug en Latem, hét kunstenaarsdorp dat een schilderij op zich is. Een andere parel is het renaissancekasteel Ooidonk, dat met zijn indrukwekkende torens en trapgevels tot de verbeelding spreekt.

 • Startpunt: Parking Watersportbaan (Blaarmeersen) in Gent
 • Afstand: 51 km

Ontdek de route hier.

3. Provincie Antwerpen

Landlopersroute

De Landlopersroute dompelt je onder in een fascinerende mix van natuur, erfgoed en interessante verhalen. Je fietst door de eindeloze landschappen van de Kempen. De blikvangers zijn de voormalige kolonies van Wortel en Merksplas, die misschien wel deze zomer erkend zullen worden als Unesco Werelderfgoed. Hier konden arme gezinnen en landlopers terecht voor een grootschalig sociaal experiment. Tussen 1818 en 1825 zetten de landlopers woeste grond om in een rijk en afwisselend landschap. Let op de kaarsrechte dreven. Ze weerspiegelen de tucht en de orde die er vroeger heersten.

 • Startpunt: Landloperskapel in Merksplas, Parking Van Cuyck (achter Sint-Katharinakerk) in Hoogstraten of Stadsboerderij in Turnhout
 • Afstand: 57 km

Ontdek de route hier.

4. Provincie Limburg

Fietsen langs en door het water

Tijdens deze prachtige fietsroute fiets je vanuit Hasselt langs het Albertkanaal doorheen de Wijers met haar 1001 vijvers. Ter hoogte van domein Bokrijk rijd je ruim 200 meter lang over een pad van drie meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Het lijkt wel alsof je door het water fietst. Een bijzondere ervaring! Er zijn ook nog andere blikvangers, zoals de Abdijsite Herkenrode, Natuurdomein De Teut met duinen en heide, het Arboretum Bokrijk en de Japanse Tuin van Hasselt.

 • Startpunt: Herkenrode (parking, fietscafés en fietsverhuur)
 • Afstand: 41 km

Ontdek de route hier.

5. Provincie Luik

De tocht van de appelbomen

Een sympathieke en familiale fietstocht door het Land van Herve. Je fietst op ‘Lijn 38’, een vroegere spoorlijn met een rijke geschiedenis en deel van het RAVeL-netwerk. Stop zeker in de prachtige cisterciënzerabdij Val Dieu, een pareltje! Ook Clermont-sur-Berwinne, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, is een must. Het Land van Herve is gekend om zijn streekproducten. Denk maar aan Hervekaas, de enige Belgische kaas met een beschermde herkomstbenaming (AOP), de appel- en perenstroop, die hier al sinds de 17de eeuw gemaakt wordt, en de cider.

 • Startpunt: Toeristische Dienst Land van Herve
 • Afstand: 32,2 km

Ontdek de route hier.

6. Provincie Luxemburg

Megalieten

Deze historische fietstocht neemt je mee langs dolmens en menhirs. Je snuift er een vleugje Ardennen op zonder al te stevig op de trappers te moeten staan. Het is een korte route met heel wat blikvangers. Zo passeer je twee van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, Ny en Wéris. In Ny staat er een indrukwekkende kasteelhoeve uit de 17e eeuw en een oude molen. In Wéris kan je een Dolménius degusteren, een amberkleurig streekbiertje dat ambachtelijk wordt gebrouwen. Je kan er ook het Museum van de Megalieten bezoeken. Ook Hotton heeft heel wat te bieden. De Grotten van Hotton zijn erkend als uitzonderlijk natuurlijk Waals erfgoed. RIVEO (Centrum voor Rivierinterpretatie) geeft je een beeld van de fauna en flora in de rivieren van Wallonië. Een perfecte daguitstap voor het hele gezin.

 • Startpunt: Wéris (knooppunt 65) of Hotton (knooppunt 70)
 • Afstand: 23 km

Ontdek de route hier.

7. Provincie Namen

Vallei van de Lesse

Spring met het hele gezin op de fiets. Deze tocht brengt je langs een van de mooiste RAVeL-routes van het land, langs zachte heuvels, door velden en op kronkelwegen naast de Lesse en de Lhomme. Je fietst voorbij Han-sur-Lesse met zijn bekende wildpark en grotten, Lessive en zijn schotelantennes, Villers-sur-Lesse en zijn gele kasteel en Éprave, een mooi dorp met een watermolen en een minibrouwerij. Bewonder het koninklijke kasteel van Ciergnon, in 1840 aangekocht door koning Leopold I. Stop even aan Li P’Tit Bambou, een verborgen parel met weelderig terras tussen de bamboe. Je kan er genieten van een lokaal biertje of sapje.

 • Startpunt: Villers-sur-Lesse (knooppunt 39)
 • Afstand: 17 km

Ontdek de route hier.

8.  Provincie Henegouwen

Tussen de stad van de vijf klokkentorens en de waterwegen

Deze boeiende fietsroute start in de tweeduizend jaar oude stad Doornik. Zijn belfort en indrukwekkende kathedraal zijn Unesco Werelderfgoed. Na een duik in de geschiedenis fiets je al snel in het platteland langs de Schelde en het oude kanaal Pommeroeul-Antoing. Zo kom je aan de oevers van het kunstmatige meer Le Grand Large de Péronnes. Een perfecte picknickplaats! Het je zin in een vleugje romantiek? Stop dan zeker aan het Château d’Antoing, een feodaal sprookjeskasteel uit de 12e eeuw. Als de vlag wappert, is de heer des huizes, een afstammeling van de prinsen van Ligne, aanwezig.

 • Startpunt: Grote Markt Doornik
 • Afstand: 45 km

Ontdek de route hier.

9. Provincie Vlaams-Brabant

Gambrinusroute

De Gambrinusroute is een verrassende fietsroute met enkele opvallende blikvangers. Starten doe je in Steenhuffel. Je fietst voorbij het knappe kasteel Diepensteyn, waar je de Brabantse trekpaarden in al hun glorie kunt bewonderen. Je passeert ook de brouwerijen Palm, Moortgat (Duvel) en Den Triest. Deze microbrouwerij werkt alleen met puur natuurlijke ingrediënten. Het resultaat proef je in het gezellige gelegenheidscafé. Je kan er zelfs je eigen bier laten brouwen!

 • Startpunt: Café Het Brouwershuis in Steenhuffel
 • Afstand: 35 km

Ontdek de route hier.

10. Provincie Waals-Brabant

Tussen de abdij van Villers-la-Ville en de collegiale kerk Sint-Gertrude van Nijvel

Een licht heuvelachtig parcours waar cultuur, religie en natuur hand in hand gaan. De mystieke ruïnes van de cisterciënzersabdij van Villers-la-Ville stralen nog steeds de grandeur van weleer uit. De abdij fungeerde als decor voor de roman ‘Les Misérables’ van Victor Hugo. Je volgt daarna de oude spoorlijn 141 die hier flirt met de Thyle, een vrolijk kabbelend riviertje. In Nijvel kan je niet naast het silhouet van de imposante romaanse abdijkerk Sint-Gertrude kijken. Deze stad was ooit de bakermat van de Karolingische dynastie. Op de markt zijn er leuke terrasjes waar je de lokale specialiteit ‘tarte al djote’ kunt proeven. Om daarna verder te fietsen langs eindeloze landschappen en kleine dorpjes.

 • Startpunt: Collegiale kerk Sint-Gertrude in Nijvel of Abdij van Villers-la-Ville
 • Afstand: 51 km

Ontdek de route hier.

Previous articleElektrisch fietsen? Even wennen!
Next articleBrussels Airlines lanceert 26 nieuwe bestemmingen