ski wintersportFoto: Shutterstock

Deze krokusvakantie was Oostenrijk de topbestemming voor wie naar de sneeuw trok. VAB-Reisbijstand merkte ook opnieuw meer oproepen vanuit zonbestemmingen buiten Europa.

Het was tijdens de krokusvakantie opnieuw druk op de VAB-Alarmcentrale, met opvallend veel oproepen uit Oostenrijk. In vergelijking met 2020, net voor de coronacrisis uitbrak, kreeg VAB-Reisbijstand 43% meer oproepen voor pechgevallen uit Oostenrijk. Bij het aantal ski-ongevallen kwam 56% uit Oostenrijk. Het totaal aantal oproepen voor skiongevallen over alle landen heen daalde wel. De condities om te skiën waren dan ook zeer goed. Op vele plaatsen viel vorige week verse sneeuw en scheen deze week de zon. Dat zorgde ervoor dat VAB-Reisbijstand 20% minder dossiers opende voor skiongevallen dan in 2020, toen de sneeuwkwaliteit slecht was. Verrassende cijfers, omdat het voor heel wat wintersporters lang geleden was dat ze nog op de latten hadden gestaan. De Belgen durven ook opnieuw wat verder te reizen en hebben duidelijk nood aan de zon. In de top 10 van medische dossiers zitten 5 zonbestemmingen: Canarische Eilanden, Spanje, Egypte, Mexico en Thailand.

Goed voorbereid vertrokken

VAB-Reisbijstand noteerde even veel pechgevallen met de wagen in het buitenland dan in 2020, wat er duidelijk op wijst dat we deze krokusvakantie vaak met de wagen op vakantie gingen. Uit de VAB-Vakantiebarometer bleek al dat 7 op de 10 wintersporters met de auto gaan. VAB riep wintersporters op voorhand op om extra aandacht te hebben voor de staat van de banden en de bandenspanning, omdat die vorm van pech de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Heel wat vakantiegangers hebben die raad blijkbaar opgevolgd. Er waren 21% minder oproepen voor bandenpech.

 

Top 5 van de landen met de meeste skiongevallen

  1. Oostenrijk
  2. Frankrijk
  3. Italië
  4. Zwitserland
  5. Tsjechië

Lees ook

Veilig skiën doe je zo

Zo kies je de juiste skihelm

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto: 7 handige tips!

Previous article6x een leerrijke stadswandeling
Next articleMondmaskers in verbanddoos verplicht in Duitsland