Met drie generaties op de latten in Flims© Wim Kempenaers

Flims ligt in het kanton Graubünden, op papier Zwitserlands populairste vakantiegebied. Maar maakt het ook zijn naam waar? De familie Luyten uit Ronse testte het voor ons uit. Drie generaties, vijf activiteiten en oneindig veel plezier!

Met zes is de familie Luyten in Flims: ouders Jan (62) en Hilde (59), dochter Sofie (37), haar man Nahuel (34) en hun kinderen Yuna (9) en Aryun (6). Samen ontdekken ze het skigebied Flims-Laax-Falera, een van de grootste aaneengesloten skigebieden van Zwitserland. Op het programma staan vijf winteractiviteiten: nu eens leerrijk, dan weer spannend en soms een tikkeltje magisch…

Suizend door Flims

“Aaaah!” Tussen de dennenbomen in het besneeuwde berglandschap van Flims klinkt een hoge gil… gevolgd door aanstekelijk buldergelach. Oma Hilde roetsjt met een houten slee van een steile helling af en slaakt daarbij nog meer kreetjes, tot groot jolijt van de rest van de familie. De Foppa-Schlittelweg sleebaan kronkelt over drie kilometer door Flims. “Nooit gedacht dat ik dit vlak voor mijn zestigste nog zou doen”, glundert Hilde. Dochter Sofie tuimelt met zoontje Aryun twee keer van de slee, maar het lachen staat hen beiden nader dan het huilen. “Mama, het zit er nog!”, meldt Aryun trots als ie voelt aan het melktandje dat al enkele dagen loszit. “Goed remmen met je hielen”, roept opa Jan terwijl hij razendsnel achter een bocht verdwijnt. Schoonzoon Nahuel ritst puffend zijn ski-jas open. “Ik wist niet dat sleeën zo intensief kon zijn. Heerlijk!” “Mogen we nog een keer?”, klinkt het bij de kleinkinderen in koor.

“Nooit gedacht dat ik net voor mijn zestigste nog van de berg zou sleeën!”

 

Pizzapunten in de sneeuw

Graubünden telt maar liefst 937 bergtoppen en een enorme keuze aan skipistes in alle moeilijkheidsgraden. 224 kilometer daarvan ligt in Flims-Laax-Falera. Ervaren skiërs Hilde, Jan en Sofie zoeken meteen hogere oorden op en nemen de stoeltjeslift tot Naraus, op 1842 meter hoogte. Voor Nahuel is het de allereerste keer op de latten, net als voor Yuna en Aryun. “Maak een grote pizzapunt met je latten”, demonstreert de skilerares op de kinderpiste terwijl ze klaarstaat om Yuna op te vangen als ze valt – maar dat doet ze niet, ze blijkt zelfs een klein skitalent te zijn. Papa Nahuel kijkt trots toe terwijl hij zijn eigen bewegingen onder controle probeert te houden, net als Aryun die onverbeten blijft proberen. Er wordt al snel luidop gedroomd van de rode piste.

 

Wolven en beren spotten

In het nabijgelegen skidorp Laax opende s‘ werelds langste boomtoppenpad vorig jaar zijn deuren, de Senda dil Dragun. Het ‘baumwipfelpfad’ van drie kilometer heen en terug verbindt Laax-dorp met Laax Murschetg en loopt over de hele afstand hoog in de bomen. Aryun ziet een grote trappentoren achter de bomen opdoemen. “Gaan we daar op?”, vraagt hij met fonkelende ogen. Op het pad wordt de familie afwisselend getrakteerd op spectaculaire vergezichten en fijne weetjes over de regio. Wist je dat het landschap van Laax is ontstaan na een reuze aardverschuiving in Flims? En dat er allerlei wilde dieren in de bossen wonen? “Bambi!”, roept Yuna en ze wijst naar een grazende ree. De dieren langs het pad zijn met veel finesse nagemaakt, maar dat maakt het niet minder plezant om ze te spotten. Daar is een wolf! En een lynx! En een arend! Als Hilde leest dat wolven ook écht in deze streek voorkomen, gaan de zintuigen van de kinderen scherper staan. De wandeling eindigt met een extra hoogtepunt: rond de trap kronkelt een supersnelle spiraalglijbaan naar beneden.

 

Two horse open sleigh

Aan hun hotel in Flims staat een paardenkoets voor de familie Luyten klaar. Zodra iedereen zich onder de dikke, warme schapenvellen heeft genesteld, zetten de twee paarden van koetsier Brüno de tocht in. “Taktaktaktak!” – Aryun bootst het geluid van de hoeven op het afsfalt na. Het ritje trakteert de familie op een weids uitzicht over de vallei van Flims, bedekt onder een spierwit wintertapijt. De kinderen kijken gefascineerd naar de dikke strepen sneeuw die zo keurig op de takken van voorbijglijdende dennenbomen blijven liggen. “De sneeuw lijkt wel uit een tube tandpasta geknepen”, giechelen ze. “Oh what fun it is to ride in a two horse open sleigh, hey!” De familie zingt erop los, terwijl de koperen belletjes aan de koets ritmisch meerinkelen.

 

Il Spir, de Zwitserse Grand Canyon

Verborgen in het bos van Flims, een van de grootste aaneengesloten bossen van Graubünden, ligt het spectaculaire uitkijkplatform Il Spir boven de Rijnkloof of Ruinaulta. Dit noemt men de Little Grand Canyon van Zwitserland. De familie Luyten klimt op het besneeuwde platform. “Dichter bij de hemel kom je niet”, mijmeren Jan en Hilde. En ze hebben gelijk, want door de dikke mist lijkt de horizon wel door de hemel opgeslokt. Vierhonderd meter lager doorklieft de kronkelende Rijn de rotsen, maar onder de voeten van de familie Luyten doemt alleen een wattige, witte leegte op. Wat wél zorgt voor familiekiekjes met een magisch randje.

Diep in het bos ligt de Little Grand Canyon van Zwitserland verborgen.

 

Ook dit moet je zeker doen in Flims

Hoog, hoger, hoogst

Neem de stoeltjeslift naar La Siala, op 2810 meter hoogte. Het indrukwekkende hooggebergte, met onder meer het dramatische Flimsersteinmassief, de Vorabgletsjer en de Piz Bernina (met zijn 4049 meter het allerhoogste punt van Graubünden), is het perfecte decor voor waanzinnige vakantiefoto’s. Geoefende skiërs kunnen van hieruit helemaal afdalen tot in Flims – de langste afdaling van het hele skigebied!

Zwitserlands oudste stad

Chur, de hoofdstad van Grabünden en de oudste stad van Zwitserland, ligt op amper een halfuur met de bus vanuit Flims. De historische kern is volledig autovrij en is bezaaid met leuke restaurants en winkels. Smul er van alpenchocolade, Graubünerspek, perenbrood en Churer Röteli (een traditionele likeur met kersen en specerijen), bezoek de 800 jaar oude kathedraal en struin door de steegjes. De  informatiebordjes leiden je langs de mooiste bezienswaardigheden en pleinen in de stad.

Het zonneraam

Een leuk natuurfenomeen nabij Flims is het Martinsloch in de Tschingelhornberg: een reusachtig gat in de piek van de berg dat zo groot is dat het zelfs zichtbaar is vanuit de vallei. De zon zorgt in de lente voor spectaculaire lichtinvallen op de bloeiende velden en bergflanken. Bij de afdaling kan je nog even halthouden aan de Segneshut met een magnifiek uitzicht over de hoogtes en vlaktes van Graubünden.

Wandelen rond de Caumasee

Te midden van het Flimser bos ligt een van de mooiste bergmeren van Graubünden: de Caumasee. ’s Zomers wordt er massaal gepicknickt, gezwommen en gespeeld, maar in de winter is het een echte oase van rust. Je kunt het meer helemaal rond wandelen. Dit is dé plek om je helemaal ‘patgific’ te voelen, de lokale term voor ‘lekker in je vel zitten’.

Met sneeuwschoenen door Werelderfgoed

Neem de unieke kabelbaan naar de Piz Sardona (2675 meter), waar een indrukwekkend geologisch verschijnsel van Werelderfgoed-formaat op je wacht: de Swiss Tectonic Arena Sardona. Door een botsing tussen het Afrikaanse en Europese contintent ontstond een aardverschuiving en kwamen oudere lagen gesteenten boven op jongere lagen – 200 miljoen jaar jonger om precies te zijn – te liggen. Nergens anders zo goed zichtbaar als hier!

 

Wintervakantie in Flims: praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen rijd je in zo’n 9 uur (of 840 km) naar Flims. Vergeet niet om op voorhand je wegenvignet voor Zwitserland aan te kopen via de VAB-webshop. Het vignet is één jaar geldig en kost € 44 voor VAB-leden en € 47 voor niet-leden.
Overnachten De familie Luyten verbleef in het Intersoc Grand Hotel Surselva in Flims.
Ter plaatse Zwitserland heeft een uitgebreid en stipt treinnetwerk. Met de Swiss Travel Pass reis je onbeperkt met de trein, bus en boot.
Munteenheid Zwitserse frank (CHF)
Roaming Let op, Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie. Je betaalt dus voor roaming op je smartphone.
Coronamaatregelen vabmagazine.be/coronamaatregelen
Goed verzekerd Ga zorgeloos skiën met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 94 voor een heel jaar of € 118 voor het hele gezin. Een VAB-Annulatieverzekering beschermt je dan weer tegen onverwachte annulering, wijziging of onderbreking van je reis.
Toeristische informatie myswitzerland.com, graubuenden.ch, laax.com

Vorig artikelDe 10 geboden van ecorijden
Volgend artikelOnze aanraders in en om Roermond