Kopenhagen

De Deense hoofdstad lost alle verwachtingen van een citytrip in. Cultureel, trendy én fietsvriendelijk.

Fietsen in Kopenhagen?

Dit is onze favoriete bestemming voor een citytrip op de fiets. De fietspaden in Kopenhagen lijken op snelwegen, en het verkeer heeft er eigen regels, maar ken je na een uurtje wel. Als je van plan bent te stoppen of van richting te veranderen, dan steek je bijvoorbeeld je hand op. Zo weet achteropkomend verkeer wat je in gedachten hebt. Op een kruispunt steek je zowat altijd je hand op en ga je aan de kant, tenzij je gewoon rechtdoor wilt rijden. Gelukkig klinken zelfs de Deense vloeken betoverend zangerig.

Wat doen?

Fietsroute

Doe zeker een fietstocht langs het water, van zuid naar noord. Met een beetje verbeelding kun je de hele linkeroever af fietsen, tot voorbij Nyhavn, naar Toldboden en de Kleine Zeemeermin. Nyhavn zelf oogt pittoresk, maar is verder vooral te vermijden als toeristenval nummer 1.

Rundetaarn

De Rundetaarn, letterlijk ‘ronde toren’, is het oudste nog functionerende observatorium in Europa. Je vindt er ook een erg mooie universitaire bibliotheek.

Købmagergade 52A, www.rundetaarn.dk

Markt van Torvehallerne

Kopenhagen leeft en in het geval van de markt Torvehallerne: bruist. Tientallen winkeltjes lonken om op de terugweg inkopen  te doen. Smag, O Xoco, Banh Mi, Il Fornaio, Deli del toro, de kaas bij Oste Torvet.

De Carlsberg-brouwerij

Denemarken cultiveert zijn erfgoed. De Carlsberg-gebouwen zijn verrassend authentiek en je leert er iets over de recente Deense geschiedenis.

Ny Carlsberg Vej 100, www.visitcarlsberg.com

Christiania

De hipste plek van Kopenhagen? Christiania, zeggen sommigen. De staat in de stad evolueerde van gore krakersplek naar een ‘sociaal experiment’, dat oogluikend wordt getolereerd door de Deense regering. Opgelet: niet iedereen vindt er wat aan.

Waar winkelen?

Tranhuset

Een knusse winkel vol spulletjes uit Groenland. Etenswaren, maar ook keramiek en kleding.

Strandgade 106

Illums Bolighus

Hier vind je Deens design van de bovenste plank. Ook op de onderste planken liggen overigens verborgen juwelen.

Amagertorv 10, www.illumsbolighus.com

HAY House

Onmisbare must, al is dat twee keer hetzelfde zeggen. Goed en wel bekend tot ver over de landsgrenzen. Meubels passen niet zo in de reiskoffer, maar je vindt er ook tal van snuisterijen.

Oestergade 61, www.hay.dk

Waar eten?

Toldboden

Stijlvolle plek aan het kanaal, waar je lekker verse schaal- en schelpdieren kunt verorberen met een glas wijn of ambachtelijk bier. Zonder veel poespas.

Nordre Tolbod 18-24, www.toldboden.com

Almanak

Hier kun je proeven van de modern-Deense keuken. Ook goed voor een glas huisgelagerde Negroni. Prachtig voormalig havengebouw.

Havnegade 44, www.thestandardcph.dk

Istid

In deze kleine, revolutionaire ijsbar wordt je portie roomijs vers bereid.

Jægersborggade 13, www.istid.dk

Waar overnachten?

VAB-Magazine verbleef in het ruime en lichte hotel Copenhagen Island. Het hotel ligt aan Fisketorvet nabij station Dybbœlsbro. De wijk is in volle ontwikkeling. Voormalige pakhuizen worden er gerenoveerd tot kantoorgebouwen, appartementen, winkelcentra, restaurants en dus ook een hotel.

Kalvebod Brygge 53, www.gallia.be

Praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog met SAS (Scandinavian Airlines). SAS heeft een bijzonder bagageconcept. Je hoeft niet bij te betalen voor bagage die groter is dan de standaardafmetingen, zolang het maximumgewicht van 23 kg niet wordt overschreden. Met andere woorden: wil je een fiets inchecken, dan dien je daarvoor in principe niet extra te betalen. www.flysas.be

Beste reisperiode April tot en met oktober.

Munteenheid Deense kroon

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Kopenhagen met VAB-Reisbijstand.

Toeristische info www.visitdenmark.nl

Vorig artikelGetest: Honda Jazz
Volgend artikelDe geschiedenis van Opel