Kalmthoutse HeideKarl Bruninx

Kalmthout zweemt naar Knokke en Latem, maar het Grenspark Kalmthoutse Heide steelt pas echt de show. Al meer dan een halve eeuw natuurreservaat, doorkruist door de GR5 en zo uitgestrekt dat grenzen hier vervagen. Reserveren hoeft niet!

1. Kom met de trein naar de Kalmthoutse Heide

Station Heide is misschien wel het schattigste treinstation van het land. Met jaren 50-look, faiences en een tijdloze Suske en Wiske. Willy Vandersteen, de geestelijke vader van het olijke duo, woonde en werkte meer dan 25 jaar in Kalmthout. Hier tekende hij heel wat strips. Stationschef Jan Francken is een groot fan. Zowat alle Suske en Wiske-borden die je in Kalmthout ziet, zijn van zijn hand.

2. Start aan De Stapper

Vlak bij De Stapper, de nieuwe uitkijktoren in de Kalmthoutse Heide, bevindt zich een eenzame, verlaten parking. Het maakt van deze stek het ideale vertrekpunt. De toren is de perfecte intro en lijkt die onaangeroerde omgeving in te kaderen. De stenen mastodont van 11 meter, of 4 verdiepingen hoog, serveert op elke etage een imposant vergezicht terwijl het Stappersven zich elegant voor je uitstrekt.

 

3. Doorkruis de Kalmthoutse Heide

Het Grenspark Kalmthoutse Heide laat zich niet beperken door landgrenzen en is met zijn 60 km² quasi eindeloos. Maar gelukkig telt deze immense brok aaneengesloten natuur heel wat bewegwijzerde paden. Maar liefst 25. Ze leiden je doorheen dit beschermde, unieke natuurfestijn, en kunnen vlotjes gecombineerd worden tot een eigen tracé op maat.

 

4. Hoor de stilte in het stiltegebied

Vlaanderen telt tien erkende stiltegebieden en een stuk van de Kalmthoutse Heide is er één van. Dat zijn plekken zonder storende, omgevingsvreemde geluiden. Geen overvliegende straaljagers of ander vliegtuigverkeer, geen gezoem van drukke verkeersaders, geen gegrom van industriezones. Alleen absolute stilte. Dit is exclusief wandelaarsdomein. Hier zijn fietsers, ruiters noch honden toegelaten. Wel van de partij: gallowayrunderen, IJslandse paarden en schapen.

 

5. Bestel een picknick of boek een ‘heiperitief’

Geen zin om proviand mee te sleuren? Bestel dan een heerlijke, lokale picknick bij de Piknikfabrik en laat een goed gevulde mand vol frisse, originele picknickhapjes leveren. Eerder aperofan? Boek dan je Heiperitief bij Hotel Jerom. Of aperitieven op de heide met verse, huisgemaakte lekkernijen. Nog een flesje prosecco erbij?

N.v.d.r.: Het Heiperitief is opnieuw beschikbaar vanaf april.

 

6. Nog meer groen in het Arboretum

Het Arboretum van Kalmthout is een van de oudste plantentuinen van Vlaanderen. Je slentert tussen metersdikke bomen, passeert ontroerend mooie paviljoentjes, bewondert een Monetachtige vijver met waterlelies om je daarna aan een bamboeslakkenhuis te wagen dat eindigt met een uitkijkstoel. Een aanrader dus!

 

7. Logeer vlak bij het Grenspark Kalmthoutse Heide

Vlak bij de Vroente, een van de toegangspoorten, duikt het fotogenieke Hotel Jerom op. Een fris eigentijds, groen hotel. Op de bedden geen strak gesteven lakens, wel natuurlijk linnen. In de badkamer producten van het Belgische Likami en bij het ontbijt een knoert van een pistolet, zo een waar je een hele dag mee gegeten hebt.

N.v.d.r.: Hotel Jerom heeft beslist tijdelijk te sluiten n.a.v. de huidige coronamaatregelen.

Previous articleDe Achterhoek, Nederlands best bewaarde geheim
Next article7 coronaproof tips voor de herfstvakantie