De Waddeneilanden

Wie houdt van frisse zeewind, uitgestrekte stranden en ongerepte natuur, moet naar de Nederlandse Wadden toe. Je kunt er zelfs per zeilschip van eiland naar eiland varen.

Varen met een prachtige klipper

In het gezellige havenstadje Harlingen vertrekken heel wat schepen naar de Waddeneilanden. De Iselmar bijvoorbeeld: een prachtig gerestaureerde klipper van meer dan honderd jaar oud, en de ideale slaapplaats voor een weekend op de Waddeneilanden. De overtocht naar Terschelling duurt een uur of vier, en onderweg leer je je eerste zeemansknopen leggen.

De lunch aan boord wordt ter plekke gemaakt, of kan verzorgd worden door restaurants uit de buurt. Visrestaurant ’t Pakhuus (vijfgangenmenu vanaf € 57,50) uit Texel is er daar één van. Dagelijks serveert men er bonte schotels vol verse, lokale zeevruchten.

Uit het water gevist

Het Wrakkenmuseum (€ 4/2) op Terschelling beschikt over een prettig gestoorde verzameling voorwerpen die op het strand aanspoelden of uit scheepswrakken werden gevist. Van eeuwenoud speelgoed tot ietwat minder kuis materiaal: allemaal voorzien van kurkdroog maar hilarisch commentaar. Je kunt er ook lekker eten.

Sterren kijken

In het Dark Sky Park is het zo donker en verlaten dat je er vaak van de Melkweg en soms zelfs van het noorderlicht kunt genieten. Dat alles natuurlijk onder voorbehoud van een heldere hemel boven de Waddeneilanden.

De vuurtoren van Ameland

Scheur met de watertaxi (€ 25) richting Ameland, en bezoek er de vuurtoren Bornrif in Hollum (€ 5/3,75). Wachter André hield er 25 jaar moederziel alleen de schepen in het oog en heeft verhalen te over. Wist je bijvoorbeeld dat elk vuurtorenlicht met een andere snelheid om z’n as draait? Zo weten de schippers welk eiland ze naderen.

De innerlijke mens versterken

Geniet van een lunch in beach club The Sunset in Hollum, om daarna door de duinen richting het dorpje Ballum te fietsen. Probeer hier in Hotel Nobel het gelijknamige drankje uit. Het Nobeltje werd meer dan honderd jaar geleden uitgevonden door een brouwer die door de strenge winter niet bevoorraad kon worden en dan maar al zijn restjes bij elkaar goot. Erg lekker!

Nobel Fietsverhuur Ameland: fietsverhuur.nu

Zeilen op het strand

Op het natte zand van Nes is het heerlijk strandzeilen (€ 25 p.p. voor 1 uur). Met een surfzeil aan een uitgebouwde gocart bevestigd, kun je als de wind wat meezit duizelingwekkende snelheden halen. Adrenaline ten top!

Gerechtjes delen

Wie in groep tafelt in restaurant Zee van Tijd in Nes krijgt een toren vol deelgerechtjes voorgeschoteld. Voor elk wat wils!

Verzamel je lunch in de natuur

Bij de Natuurschuur in Lies scharrel je zelf de ingrediënten voor je lunch bij elkaar tijdens een wandeling door woud en duin met de boswachter. Later kan je ze dan door Flang Cupido – wat een naam – van Flang in de Pan laten verwerken in allerlei heerlijke, lokale gerechtjes.

Zeehonden spotten

Maak de oversteek naar Vlieland en sjees met de speedboot naar de Richel (€ 20/15). In de Waddenzee leven meer dan 45.000 zeehonden, en deze zandbank is één van de plaatsen waar je er het meeste ziet. Honderden van de beesten – sommigen wegen meer dan 300 kilo – liggen er uitgestrekt op het strand, en in het water zwemmen er vaak nog tientallen meer.

De bunkers in

Verken Vlieland per fiets en rij langs de Vlieland Bunkers: een paar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die dit jaar geopend worden als museum.

Diner met een view

Tijdens het diner in Havenpaviljoen De Dining geniet je van een prachtuitzicht over de haven met een Rampzalig, een lokaal biertje dat, om z’n naam eer aan te doen, in lage, onhandige whiskyglazen wordt geschonken.

Magisch natuurfenomeen

Sluit de dag af met wat biertjes op het strand en duik de donkere zee in. Met wat geluk licht het water hier en daar neonblauw op. Wie aan de kust woont, herkent het fenomeen als zeevonk. Voor alle anderen is het pure magie.

De Waddeneilanden op hun mooist

Neem afscheid van de Waddeneilanden via een zonnige wandeling door de Kroonspolders van Vlieland. Het uitzicht is er schitterend en het is er een echt vogelparadijs. In de kijkhut kun je allerlei soorten van erg dichtbij bespieden.

Praktisch

Erheen

Vanuit Antwerpen rijd je in zo’n drie uur naar Harlingen. De wagen kun je kwijt in een grote, bewaakte parking. Een pendelbus brengt je rechtstreeks naar de haven.

Verblijf

VAB-Magazine logeerde op de Iselmar, een schip van Rederij Vooruit. Zij verhuren een heleboel kleine en grote schepen. Liever aan land logeren? Niet ver van de Kroonspolders op het eiland Vlieland ligt Hotel Posthuys.

Ter plaatse

Op de eilanden zelf is het heerlijk fietsen. In quasi elk dorp kun je gewone en vaak zelfs elektrische fietsen huren.

Toeristische info

Surf naar wadtodo.nl voor al je vragen.

Goed verzekerd

Reis zonder zorgen naar de Waddeneilanden met een VAB-Reisbijstand vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin. Ook pechbijstand voor je voertuig nodig? Neem dan het bijstandspakket vanaf € 216.

Vorig artikelWanneer reis je het goedkoopst?
Volgend artikelHet beste van Gran Canaria