file druk vakantieverkeer

Files vermijden door ’s nachts te rijden of onderweg  een overnachting te boeken, levert zelden resultaat op. Je kunt beter in de vroege voormiddag vertrekken.

Niemand staat op weg naar zijn vakantiebestemming graag in de file en iedereen heeft zo zijn trucjes om vakantiefiles te vermijden. Velen denken dat ze met ’s nachts rijden of de route in twee te splitsen met een overnachting de problemen voor zijn. Dat kan aardig tegenvallen, zo blijkt uit een analyse*.

Overnachten onderweg

Uit cijfers blijkt dat wie onderweg een overnachting boekt het meeste tijd verliest: 72 minuten gemiddeld. Dat komt omdat zij vaak op vrijdag na het werk vertrekken en dan in de avondspits zitten. Bovendien vertrekken ze de tweede ochtend meestal pas na een uitgebreid ontbijt en komen ze opnieuw op de knelpunten aan als de files daar al gevormd zijn. Files vermijden is op deze manier dus niet ideaal maar het zorgt er wel voor dat je uitgerust bent.

’s Nachts rijden

Wie ’s nachts vertrekt, verliest onderweg gemiddeld 59 minuten. Ook deze vakantiegangers komen op de knelpunten in het zuiden aan op het moment dat de files zich al aan het vormen zijn. Wie bijvoorbeeld om 2 uur ’s nachts vertrekt richting Provence is om 9 uur op de A6 en nog later aan de regio rond Lyon en de A7, een vakantieas waarop je om 8u30 al meer dan 45 minuten kunt verliezen.

In de voormiddag vertrekken

Wie in de ochtend vertrekt, verliest gemiddeld 53 minuten. Als je om 9 uur vertrekt in Antwerpen richting Provence, dan kom je op de grootste knelpunten (A6, A7, A9) aan rond 15 uur. De meeste files in Frankrijk beginnen op te lossen rond 13 uur. Wie echter nog een beetje langer wacht en rond 12 uur vertrekt, kan de grootste vakantiefiles vermijden.

Files vermijden op zondag

Het perfecte middel om vakantiefiles te vermijden, is niet vertrekken op vrijdag en zaterdag. Zondag is ideaal. Uit de VAB-Zomerbarometer blijkt echter dat 52 procent toch op vrijdag of zaterdag vertrekt. Zondag wordt slechts door 14 procent gekozen als vertrekdag. Uiteraard moet het mogelijk zijn om je vertrek zo in te plannen, want veel hotels of vakantiewoningen worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag. Maar als je vertrekdatum vrij te kiezen is, dan is vrijdag en zaterdag mijden de gouden tip.

Tip

Met de auto op vakantie? Lees hier tips om je auto te controleren voor je vertrekt. Veel bagage? Zorg dat je auto goed geladen is.

 

*De cijfers gelden voor rode en zwarte weekends en zijn uiteraard gemiddelden. Rijtijden variëren per vertrekuur, woonplaats, bestemming en gekozen route.

Vorig artikelPootjebaden verboden in elke fontein van Rome
Volgend artikelWat als je koeien tegenkomt op een bergwandeling?