Wie een bergwandeling maakt komt weleens een kudde koeien tegen. Niets om je zorgen over te maken, maar neem deze tips in acht om het veilig te houden.

Niets zo fijn en gezond als wandelen door bergen en groene weides. Als je tijdens je bergwandeling een kudde koeien tegenkomt, dan is het belangrijk om te weten hoe je met deze dieren moet omgaan. Eerder deze zomer overleed een vrouw na een aanval van een koe. Reden tot paniek? Nee hoor! Hou gewoon rekening met deze tips. Zo blijft een bergwandeling leuk voor jou én voor de dieren.

  1. Verlaat de wandelpaden door de weiden niet. Zie je een kudde koeien, zorg dan voor een afstand van 20 tot 50 meter tussen jou en de kudde. Staan de koeien op het pad? Probeer er dan in een boog omheen te lopen.
  2. Laat honden aan de leiband als je koeien nadert en hou je hond in bedwang. Eén belangrijke uitzondering: als een koe een aanval inzet, laat dan de hond zo snel mogelijk los. De koe zal zich fixeren op de hond en niet op jou. Een hond is sneller, dus hij zal een aanval meestal kunnen afwenden.
  3. Laat de dieren niet schrikken en kijk ze niet rechtstreeks in de ogen. Begin niet luid te roepen, maak geen onverwachte bewegingen en zwaai niet met een stok.
  4. Probeer de dieren niet te aaien en ga zeker geen contact zoeken met kalfjes en voeder ze niet. Moederkoeien kunnen dit zien als een bedreiging voor hun jong.
  5. Nadert een koe, loop dan rustig verder zonder bruuske bewegingen te maken. Keer hen nooit de rug toe. Niet elke koe die naar je toe wandelt, zet een aanval in.  Een aanval kun je meestal herkennen aan luid loeien of snuiven, met de hoeven over de grond schrapen en het laten zakken van de kop.

Het toeristisch bureau van Oostenrijk maakte een handige brochure over wandelen in de buurt van koeien.

Previous articleHoe vermijd je files op je vakantieroute?
Next articleKortrijk: terug van weggeweest