Oostkantons© Karl Bruninx

Het laagje wit in Vlaanderen mag dan eerder verwaarloosbaar zijn, in de Hoge Venen dikt het sneeuwtapijt aan. Dat betekent: glijden in eigen land. Op naar de Oostkantons!

Beste plek om te skiën in de Oostkantons

Echte skifanaten zullen altijd liever hogere bergen bestormen. Toch heeft skiën in België zijn voordelen. Niet in het minst omdat het vlakbij is en je op een sneeuwdag impulsief de latten kunt aanbinden. Dat materiaal kun je er eenvoudig huren, skiritjes worden gemeten door een kaartjesknipper met ouderwets carrouselgehalte. Ovifat in de Oostkantons geldt bovendien als een van de beste gebiedjes in de omtrek. Er is een groene, blauwe en rode piste. Vooral deze laatste biedt een mooie uitdaging voor de benen en een indrukwekkend dieptezicht. Bij de andere pistes ben je, toegegeven, snel beneden, maar ook weer even snel terug boven. Liever langlaufen of sneeuwschoenwandelen? Dat kan ook!

Tip: Waar ligt er sneeuw?

Skiën of langlaufen in eigen land, het is een unieke belevenis! Voor je in je auto springt, check je best even of je effectief op de latten kan. Informatie over de pistes in België vind je bij de Oostkantons, de provincie Luxemburg, en op Skiinfo.

Honger gekregen?

Le Val d’Amblève

Net aan de andere kant van de E42 maar de kleine omweg meer dan waard is Le Val d’Amblève. Chef Ruud en gastvrouw Marion ontvangen hun gasten in een klassiek kader, met ruim opgestelde tafels en een salonnetje voor het aperitief. Le Val d’Amblève biedt ook stijlvolle hotelkamers en welverdiende wellness. Eentje voor je adresboek.

La Truite Argentée

Verser dan vers is de forel in La Truite Argentée. Tot je er eentje bestelt, zwemt hij vrij rond in de vijvers vlak naast het huis. Chef Marc Bodarwé vangt ze en geeft ze in de keuken een à la minute bereiding met dragoncrème, riesling, meunière of ardennaise. Misschien een beetje sinister, maar je weet perfect wat je op je bord krijgt én het verschil proef je.

Brüls

De zussen Astrid, Birgit, Ingrid en Maria baten samen restaurant Brüls uit. Verwacht je aan een huiselijk en hartelijk avondje uit.

Blijven slapen?

– Tussen de Eifel en Ardennen in Sankt-Vith biedt Zur Post acht fijne kamers en dito restaurant.
– Liever een chaletje in Malmédy voor de hele familie of vriendengroep? Dat vind je bij Val d’Arimont.

3 aanraders

De lekkerste herberg

Vers brood, huisbereid ijs, een cuvée en meer streekeigen lekkers proef je bij bistro-restaurant La Baraque Michel, dat overigens ook een hotel is.

De spannendste trucjes

In bike park Ferme Libert leer je mountainbiketrucjes op maat van je kunnen. Materiaal kun je huren. Naar boven gaat het met een lift.

Het schattigste dorp

Gevleid tegen een heuvelflank ligt Burg-Reuland schattig te wezen. Je bezoekt er de ruïne van het middeleeuwse kasteel. Het plaatsje is de ideale uitvalsbasis om de omgeving per fiets, moto, mountainbike of te voet te ontdekken.

Tip

Combineer je sneeuwavonturen met een echte Luikse wafel. Ontdek hier onze tips in Luik.

Vorig artikelNieuwe auto kopen? Tips voor een geslaagde testrit!
Volgend artikelFranse péage wordt duurder