Rijschool jobWim Kempenaers

Misschien vind je piloot of stewardess de ultieme droomjob, of zou je jouw plek in de kleuterklas of het ziekenhuis niet willen verruilen. Voor sommigen is het mooiste beroep ter wereld… rijlesgever.

Johan Velghe (56) uit Zele

Sinds 2019 voltijds aan de slag als VAB-rijlesgever

Johan, jij bent pas op latere leeftijd aan de slag gegaan bij VAB-Rijschool. Hoe ben je in het vak gerold?

“Ik werkte in de plantensector. Verkoop van azalea’s, chrysanten, bomen… noem maar op, aan tuincentra en groothandels in Duitsland. Er was echter veel concurrentie, en ik zat tegen een bore-out aan. Auto’s hebben me altijd geïnteresseerd, maar lesgeven was compleet nieuw voor me. En hoewel het best een gok is om rond je vijftigste een carrièreswitch te maken, wilde ik toch de sprong wagen.”

Hoe is die sprong naar het onbekende bevallen?

“De opleiding verliep heel vlot. Omdat de motivatie groot was. Die boodschap geef ik mijn leerlingen in de auto ook altijd mee: als je gemotiveerd bent, kun je slagen in wat je wilt. Ik kreeg de vrijheid om te bepalen in welk kantoor ik zou gaan werken, en hoeveel uur. Ik heb voor het Gentse gekozen, omdat een grote stad meer afwisseling biedt.”

 

Welke lessen geef je?

“Praktijklessen rijbewijs B vanuit de kantoren Wondelgem en Evergem, en het terugkommoment in Wilrijk. Ik zou nog andere brevetten kunnen en willen doen, maar ik heb er simpelweg de tijd niet voor. (lacht) Die afwisseling vind ik heel leuk. Bij het terugkommoment krijg je bijvoorbeeld indrukken en inzichten van collega’s en leerlingen, en daar kun je dan weer mee aan de slag.”

Jij voelt je duidelijk als een vis in het water.

“Ik voel mij zeer goed bij VAB. Je moet weten dat VAB is ontstaan als een vrijwilligersorganisatie, mensen die ’s nachts opstonden om anderen uit de nood te helpen. Die mentaliteit heerst er nog steeds. Het is natuurlijk een job waarvoor je betaald wordt, maar het geeft veel voldoening om jongeren letterlijk en figuurlijk op weg te kunnen helpen. Ik kom elke dag met plezier uit bed.”

“Als je gemotiveerd bent, kun je slagen in wat je wilt: je rijexamen, een opleiding als rijlesgever…”

Wat zou je willen meegeven aan iemand die deze job overweegt?

“Als je een beetje autoliefhebber bent, kun je veel van die passie in je job leggen. ‘Welkom in het wonder der techniek’, zeg ik altijd wanneer een leerling bij me instapt, en dan voelen ze zich meteen op hun gemak. Want als je kunt uitleggen hoe een auto precies werkt, is het makkelijker om ermee om te gaan. Denk ook niet dat dit een saaie job is – integendeel! Als ze aan hun praktijklessen beginnen, hebben leerlingen de verkeersregels al onder de knie, maar je kunt die wegcode op zoveel manieren aanbrengen. Je reikt hen een soort handleiding aan om de baan op te gaan. Bovendien wordt ons verkeer steeds complexer; in het straatbeeld duiken steps, speedpedelecs, elektrische auto’s op. Kortom, de combinatie mechaniek, rijtechniek, verkeer en wegcode maken elke rit weer boeiend. En om de twee uur heb je een nieuw gezicht in je auto. Geloof me, dat gaat nooit vervelen. Pluspunten zijn bovendien dat je zeer flexibel je uren kunt bepalen, voltijds of deeltijds kunt werken, steeds prima ondersteund wordt en regelmatig opleiding krijgt. En ondanks het drukke verkeer ervaar ik het als een rustige job. Een leerlinge vroeg me ooit: ‘Mag ik u omhelzen’, nadat ze na een moeizame start toch slaagde voor haar examen. Wel, je kunt iedereen doen slagen, en dat is het mooie aan rijles geven. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik deze job gevonden heb.”

 

Sara Mertens (36) uit Geraardsbergen

Volgt bij VAB-Rijschool de opleiding tot instructeur

Sara, jij bent volop aan je opleiding bezig?

“Klopt. Ik ben gestart met Brevet III – dat is de opleiding tot lesgever theorie – en ik volg nu Brevet II, de opleiding tot praktisch rijlesgever. Daarna zal ik stage doen – eerst een aantal uren observatiestage, daarna een zelfstandige stage – en als mijn eindproef en de medische keuring in orde zijn, kan ik eindelijk aan de slag!”

 

Je werkt momenteel in de verkoop, maar zoekt een nieuwe uitdaging?

“Ik ben opgeleid als leerkracht, ik heb enkele jaren in het secundair onderwijs gestaan en ben na een periode in het buitenland in de commerciële wereld terechtgekomen. Maar dat lag me niet. Ik miste de voldoening van het lesgeven, al was terugkeren naar het regulier onderwijs niet mijn plan. Een vriendin zei me: ‘Sara, ik denk dat mijn job iets voor jou is’. Zij werkt als instructeur bij VAB-Rijschool. Ze vertelde me over haar job, somde de voordelen op.”

Maar het is toch geen voor de hand liggende keuze?

“Van automechanica kende ik eerlijk gezegd niks. (lacht) Dus door de opleiding ‘Mechanica, techniek en elektriciteit van auto’s’ heb ik me wel moeten worstelen, maar met genoeg studie en de hulp van een vriend-mecanicien is het gelukt. Bij je stage voor het theoretische luik moet je voor de klas staan. Dat zal voor anderen dan weer niet evident zijn, maar met mijn ervaring als leerkracht viel dat goed mee. Als je je bij een bepaald onderdeel niet helemaal comfortabel voelt, kun je er ook voor kiezen om langer stage te doen. En, niet onbelangrijk, je hebt een mentor bij wie je altijd terechtkunt.”

“Je krijgt veel vertrouwen en vrijheid, dat geeft een goed gevoel.”

Wat is je eerste gevoel bij deze job?

“Mijn verwachtingen zijn tot nu beantwoord. Je wordt enthousiast onthaald en krijgt al snel veel vertrouwen en vrijheid, dat is een bijzonder gevoel. Deze keuze zal me ook de mogelijkheid geven om mijn job te combineren met mijn vrijwilligerswerk.”

Meer info

Wil je graag alles weten over de opleiding en de job als rijinstructeur? Ga naar vabrijschool.be voor meer informatie of contacteer ons via vorming@vabrijschool.be.

Vorig artikelBesparen op tolkosten in Frankrijk doe je zo!
Volgend artikelDe 8 leukste openluchtmusea in eigen land