Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en BrusselBert Dekelver

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom brengen we gedurende twee weken onze top 66 om die staycation boeiend te houden. Deze keer: 10 dingen die je niet mag missen in Vlaams-Brabant en Brussel!

1. 1. Zweven op de Vlooybergtoren

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel
Lander Loeckx

Tielt-Winge

Het waren de Callboys die de Vlooybergtoren nationale bekendheid schonken. Deze zwevende trap uit roestvrij cortenstaal is 20 meter lang, 11 meter hoog en pronkt op een van de regio’s hoogste punten. Een uniek stukje Belgisch surrealisme.

2. 2. Bloemen spotten in de Plantentuin

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel

Meise

In deze botanische tuin van wereldformaat, een 92 hectare grote oase van groen, worden al je zintuigen verwend. Je wandelt tussen 18.000 planten uit alle hoeken van de wereld en passeert zowel vleesetende exemplaren als zeldzame of geneeskrachtige planten. En dat vlak bij Brussel.

3. 3. Op bedevaart

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel

Scherpenheuvel

De populairste bedevaartsplaats van België is en blijft Scherpenheuvel. Gezegend met een barokke basiliek, een zevenhoekig plein, een beiaard en een koepel met 298 gouden zevenpuntige sterren. De eerste zondag na Allerheiligen wordt het befaamde Mariabeeldje in een processie rond de basiliek gedragen. Die ‘kaarskensprocessie’ gaat al sinds 1628 uit.

4. 4. Rommelen op het Vossenplein

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel
Jean-Paul Remy

Brussel

Op het Vossenplein in Brussel komt de hele wereld samen, en die wereld blijkt behoorlijk wat rommel te verzamelen. Of brocante, het is maar hoe je het bekijkt. Hele stapels kartonnen dozen dus, torenhoge bergen kleren en stoffen en dat alles uitgestrooid over de kasseien van het Vossenplein. Je ziet Afrikaanse dames in sierlijke gewaden flaneren, hoofddoekmevrouwen geducht onderhandelen en jonge meiden met hoge hakken op vintagestrooptocht. Kortom een plek voor jan en alleman. Je kijkt er gegarandeerd je ogen uit.

5. 5. Je vergapen aan het AfricaMuseum

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel

Tervuren

Er zijn vele redenen om het AfricaMuseum te bezoeken. Het museum werd jarenlang gerestaureerd, huist in een architecturale parel en belicht sinds die grootscheepse vernieuwing het koloniale verleden van België in al zijn facetten. Inclusief de pijnlijke hoofdstukken. Tijd om je geschiedenislessen bij te spijkeren en je bij te scholen.

6. 6. Beleef de natuur in Het Vinne

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel
Lander Loeckx

Zoutleeuw

In Provinciedomein Het Vinne ben je uren zoet. Er is een zot speelplein met klautertunnels en kruipbuizen; je maakt er muziek met klankstenen en schommelklokjes of bouwt kampen in het speelbos. Daarnaast zijn er nog vijf uitgestippelde wandelroutes, met knuppel- en vlonderpaden, die je een blik gunnen op die pluizige gallowayrunderen en schapen. Wie liever vogels bespiedt, installeert zich in de uitkijktoren of een van de vogelkijkhutten. Of huur je een fiets, doe je een dutje in de boomgaard of ga je picknicken in de weide?

7. 7. Op streetart jagen

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel

Brussel

Wie wat Brusselliefde wil doorgeven, opteert niet voor een saaie wandeling, maar voor een fietstocht op maat van jong geweld. De street art tour van Pro Vélo bijvoorbeeld. Die toont je wat er graffitigewijs broeit in Brussel. Op je tocht ontdek je tags, grafs, stencils, stickers en heuse muurschilderijen. Of fietsen doorheen een fascinerende urban wereld.

8. 8. Boeken kopen in het begijnhof

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel

Diest

Wie aan een toertje op de markt van Diest niet genoeg heeft, vindt zijn gading in het begijnhof. Een stad binnen de stad waar de tijd eeuwen geleden al bleef stilstaan. Niet toevallig werelderfgoed. Met elke eerste zondag van de maand een boek- en antiekmarkt en een heus begijnhofcafé dat dan extra vroeg zijn deuren opent.

9. 9. Citytrippen in eigen hoofdstad

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel
© visit.brussels - Jean-Paul Remy

Brussel

Nu Brussel nog niet overspoeld wordt met klikgrage Amerikanen en Japanners is dit je kans om even te zien wat zij zien. En je eigen hoofdstad te herontdekken, want die Grote Markt is werelderfgoed en wordt met zijn Stadhuis, Broodhuis en vele gildehuizen als een van ’s werelds mooiste pleinen beschouwd.

10. 10. Weer kind worden in het Stripmuseum

Tips voor uitstapjes in Vlaams-Brabant en Brussel

Brussel

In dit opmerkelijke art-nouveaupand van Victor Horta zit de hele Belgische stripgeschiedenis vervat. Je bekijkt permanente tentoonstellingen, pikt een expo mee en laat je door Kuifje en de Smurfen op sleeptouw nemen naar avonturenland.

Previous articleDe 10 musts van Limburg
Next articleDe 18 musts van Wallonië