Lissewege© Karl Bruninx

Ze hebben allebei een minisnoepwinkel, een spitsloze kerktoren waar je zomaar op kunt en elk een eigen kanaal. Het ene al wat groter dan het andere. Twee polderdorpen op een boogscheut van elkaar. Samen goed voor hopen dorpsgeluk.

4x Lissewege

1. Naar de kerk

Loop binnen in de 13e-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk en ga op zoek naar de sporen van de tempeliers. Ga ook eens piepen in Abdij Ter Doest en haar eeuwenoude schuur. Netjes gerenoveerd, maar nog altijd imposant authentiek.

2. Integreren in het dorp

Dat doe je door je te installeren in Café Den Ouden Toren. Hier komen zowel fietsende passanten als habitués over de vloer en daar deel van uitmaken is een voorrecht. Nog een huisgemaakte picon? Of liever een latte?

3. Nostalgisch snoepen

In het ouderwetse snoepwinkeltje De Soete Paepe vind je… ouderwetse snoepjes. Sneeuwballen, drop, mulletrekkers… Kwestie van met de nodige suikers aan die torenklim te beginnen.

4. Een suite of een huis?

In B&B 95 regeert strak design. Hier huur je een suite of het complete huis, dat tot de nok gevuld is met design. Goed voor talloze unieke stukken, schitterende vintage vondsten en… een gouden keuken. En dat midden in het groen, op wandelafstand van die oergezellige dorpskern. Met als kers op de taart een fijne zwemvijver.

5x Damme

1. De boot naar Brugge

De Damse Vaart, aangelegd in opdracht van Napoleon, moet je sowieso verkennen. Dat kan te voet, met de fiets, maar ook per boot. Van april tot eind september doet de Lamme Goedzak, de enige West-Vlaamse boot met Mississippi-allures, vijf keer per dag zijn trage ding. Inschepen doe je in Damme of in Brugge en dan vaar je heen en/of weer. Zelfs je fiets kan mee.

2. Make-over voor je interieur

Een grot van Ali Baba, dat is Interieur Bergère. Vijftien vierkante meter propvol stoffen, behangpapier, lampenkappen, gordijnroedes,…. Al wat je nodig hebt om je huis een kleur- en stijlinjectie te geven.

3. Nostalgisch snoepen

Het kleinste snoepwinkeltje van het land schuilt in het brugwachtershuisje aan de Damse Vaart. Je smult er met je ogen van zure bommen, cuberdons en colalolly’s terwijl je geduldig jouw beurt afwacht.

4. Michelin-ster of paling?

Het kleine, fijne De Zuidkant is goed voor tonnen sfeer en een Michelin-ster. Een plek waar je uren wilt blijven zitten. De Siphon is dan weer een iconische klassieker die met zijn paling in het groen al generatieslang een trouw publiek trekt.

5. Thuiskomen

In De Stamper voel je je instant thuis. Zodra je het erf oprijdt, langs de schapen en koeien, en het witte woonhuis spot, ga je meer dan honderd jaar terug in de tijd. Marc, de hartelijke patron, woont hier al zijn hele leven. Naast de gastenkamers zijn er ook twee minioases: het bakhuisje (4 personen) en het walhuisje (2 personen). In de keuken wordt getoverd met eigen hoeveproducten.

TIP: Damme en Lissewege combineren met een citytrip Brugge? Ontdek onze tips voor gevorderden!

Vorig artikelOosterweelwerken staan voor op schema door rustiger verkeer
Volgend artikelGetest: Op ontdekking met route-app Komoot