KomootAdvertentie

Zin in een deugddoende wandeling of een inspirerende fietstocht? Routeplan- en navigatie-app Komoot gidst je langs de mooiste en minder bekende plekjes in België – én daarbuiten.

Uiteraard kan je van een wandel- of fietstocht genieten zonder technologie, maar toeristische websites of online kaarten helpen je wel om nieuwe wegen en plekken te ontdekken. En onderweg houdt een navigatietoestel je op het juiste pad. Komoot combineert die drie. De app, die je zowel op de desktop als smartphone kunt gebruiken, koppelt gedetailleerde kaarten aan toeristische informatie en zelfs tips van locals. Zo creëer je in geen tijd een leuke wandeling of fietstocht, waarna je meteen op avontuur kan onder begeleiding van je smartphone of gps-toestel. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1: Kies wat je wil doen

Eerst geef je aan wat je wil doen: wandelen, lopen of fietsen. Binnen die laatste maakt de app een onderscheid tussen de gewone fiets, mountainbike, racefiets en zelfs e-bike. De app stippelt dan voor jouw activiteit de meest geschikte en mooiste route uit tussen punt A en B. Wielrenners worden zo veel mogelijk over asfalt gestuurd, terwijl wandelaars liefst rustige, onverharde wegen onder de voeten krijgen.

Stap 2: Kies wat je wil zien

Je kiest zelf het start- en eindpunt en zoveel tussenpunten als je maar wil. De app geeft je daarvoor inspiratie aan de hand van ‘hoogtepunten’: bestemmingen zoals een mooi uitzicht, een leuk terras, een kasteel of een vogelkijkplaats die volgens andere gebruikers de moeite waard zijn. Je kan die hoogtepunten eenvoudig aanklikken, waarna de app ze automatisch in je route integreert.

Of wat je misschien niet wil treffen

Komoot geeft je meteen ook technische details over je route, zoals hoogteverschillen, vereiste conditie, wegtype en geschatte beweegtijd. Je krijgt ook waarschuwingen voor mogelijke moeilijkheden langs je route: een trap, een stukje onverharde weg of een park of plein waar je verplicht uit het zadel moet bijvoorbeeld. Je kan de route nog aanpassen als je die obstakels wil vermijden.

En op pad!

Als je route klaar is, kan je meteen vertrekken. Je volgt de route op het scherm of luistert naar de navigatieaanwijzingen. Als je alleen op pad bent, kan je daarvoor een hoofdtelefoon of oortjes gebruiken. Je kan de route ook naar een gps-toestel sturen, zoals Garmin of Wahoo, maar met je smartphone lukt het dus even goed.

Een extra lusje?

Heel handig is dat je met de smartphone-app ook onderweg je route kan bijschaven, of een compleet nieuw parcours uitstippelen. Dat kan dus zelfs op een terrasje waar je besluit om nog een extra lusje te maken – of je route in te korten.

Bewaar je mooiste momenten

Genoten van je wandeling of fietstocht? Dan kan je de route aanvullen met foto’s van onderweg en bewaren. Je kan ook zelf hoogtepunten creëren van plaatsen die je aan andere wandelaars of fietsers wil aanbevelen.

Route plannen op je computer

De smartphone-app is handig om snel of onderweg een route te plannen, maar je kan ook rustig je tijd nemen door in te loggen op de desktopversie van Komoot. Plan je route bijvoorbeeld op voorhand van achter je computer. Daar heb je dezelfde mogelijkheden als in de app, maar het scherm is uiteraard groter en je kan eenvoudig bijkomende informatie (het adres van je hotel bijvoorbeeld, of de openingsuren van een restaurant) zoeken. Nadat je route is bewaard, verschijnt ze vanzelf ook in je smartphone-app. Fiets of wandel je met een gps-toestel? Dan kan je die heel simpel koppelen aan je Komoot-account, waarmee je geplande routes vanzelf in je navigatiescherm verschijnen.

Op weg met Komoot vanaf € 3,99

Je downloadt de Komoot-app gratis in de Google Play Store‎ of Apple Store, of je surft naar www.komoot.com. Je kan dan meteen routes plannen. Als je er ook mee op pad wil, kan je kaarten kopen per regio (€ 3,99), voor meerdere regio’s tegelijk (€ 5,99) of voor de hele wereld (€ 29,99).

Vorig artikelDorpsgeluk in Damme & Lissewege
Volgend artikelLastminutetip: pop-up kamperen in eigen land