Honda Monkey

Wie een leuke motor zoekt waarmee je ook met een rijbewijs B de weg op mag, zit goed bij de Honda Monkey. Het iconische model kreeg een hippe update. 

Sixties model met een seventies vibe

Honda bracht al een aantal iconische modellen op de markt, waaronder de Monkey. De Monkey was oorspronkelijk een 50 cc-minispeelmotor die in Tama Tech, het amusementspark in de Japanse hoofdstad Tokio, rondreed. De Monkey viel zo in de smaak dat er in 1963 een versie voor op de openbare weg kwam. Sindsdien is de Monkey gegroeid, zowel in bandenmaat (van 5 naar 8 inch) als in cilinderinhoud (van 50 cc tot 125 cc). In 2018 lanceerde Honda een neoretro 125cc-versie van de Monkey met 12inch-wielen. In de zomer van vorig jaar stelde het merk voor 2022 een upgrade van de 125cc’er voor. De belangrijkste aanpassing is het motorblok, dat gebaseerd is op het exemplaar in de Honda MSX Grom, een andere mini-125cc uit het Honda-aanbod. Dat blokje heeft een vijfversnellingsbak in de plaats van een vierbak zoals in de 2018-uitvoering. Verder is de luchtaanzuiging voor het lucht-benzinemengsel verbeterd. De kleurstelling werd ook aangepast: de tank is wit met snoepblauw, snoeprood of geel. Heel seventies. De zijpanelen en achterveerelementen zijn eveneens blauw, rood of geel.

De Monkey is geen motor voor op de snelweg, maar vooral een stads- en buitenwegmotorfietsje.

Vlot voor een kleintje

Het luchtgekoeld blokje levert een vermogen van net geen 7 kW of zo’n 10 pk. Honda geeft een topsnelheid op van 91 km/u. De kilometerteller gaat overigens niet verder dan 99 km/u. Dat houdt in dat de Monkey vooral een stads- en buitenwegmotorfietsje is. Het motortje trekt voor een 125cc’er redelijk vlot op en binnen de bebouwde kom gaat hij moeiteloos mee in het verkeer. Op de buitenweg merk je het lage vermogen, zeker als het bergop gaat. Dan daalt de topsnelheid naar zo’n 70 à 80 km/u. Geen probleem op de Vlaamse buitenweg, want daar mag je toch niet harder dan 70 km/u. Het is dus geen motor om mee op de snelweg te rijden. Maar leuk om te weten: ook met een rijbewijs B mag je met de Monkey de weg op.

  • 22YM HONDA MONKEY 125
TESTMOTOR
124 cc luchtgekoelde ééncilinder viertakt, twee kleppen, vijfversnellingsbak, kettingaandrijving, 6,9 kW (10 pk) bij 6750 toeren per minuut
TESTVERBRUIK
1,5 l/100 km
CO₂-EMISSIE
35 g/km
BUDGET
vanafprijs: € 4349
PLUS
  • Hoog retrogehalte
  • Vlot stadsmotortje
  • Mag met rijbewijs B
MIN
  • Beperkt vermogen
  • Prijs
Vorig artikelBosbaden voor beginners
Volgend artikelVeneto, Italië voor wie niet kiezen wil