8 tips voor een betaalbare vakantieCamptoo

Nu de energiefacturen de pan uit swingen, probeer je te besparen waar mogelijk, maar die welverdiende reis schrap je liever niet. Geen nood, met deze tips voor een betaalbare vakantie kun je de kosten serieus drukken.

Gratis overnachten? Dat kan!

CouchSurfing is een online platform dat reizigers in contact brengt met mensen die gratis hun zetel of logeerbed aanbieden. Want met wat geluk laat je gastheer of -vrouw je dingen zien die je als toerist nooit gevonden had. Zo geniet je niet alleen van een betaalbare vakantie, maar ook van een unieke ervaring. Reis je per fiets? Dan is Warm Showers iets voor jou. Het principe is hetzelfde als dat van CouchSurfing, maar dan enkel bedoeld voor fietstoeristen.

Housesitting is een leuke en goedkope optie voor wanneer je voor een langere periode op één plek wilt verblijven. Je past op het huis van iemand anders. En dat huis kan zich net zo goed aan de andere kant van de wereld bevinden. Een win-winsituatie en een mooie optie om geld besparen op je accommodatie.

 

Zo boek je de allergoedkoopste vliegtickets

Het idee dat lastminutetickets goedkoop zijn, is achterhaald. Toch blijft het moment waarop je boekt cruciaal. Hoe dichter je bij je vertrekdatum komt, hoe duurder het ticket wordt – zéker als je in het hoogseizoen wilt vliegen. Algemeen geldt dat je voor vluchten binnen Europa tot ongeveer twee maanden van tevoren een goede deal kunt vinden. Wil je intercontinentaal vliegen, dan doe je er goed aan om minimaal acht maanden van tevoren te boeken.

Wie flexibel is en niet aan bepaalde data vastzit, bespaart. Skyscanner heeft een handige tool om snel ticketprijzen te vergelijken. Speel met de data van je heen- en terugvlucht en kijk op welke dagen van de week ticketprijzen goedkoper of duurder worden. Vink eventueel ook (kleine) luchthavens in de buurt aan. Nog niet meteen een goede deal gevonden? Stel dan een prijsalarm in en ontvang mails met de laatste prijsupdates.

Ga op roadtrip. Ook zonder eigen auto.

Het principe van ‘car sharing’, waarbij mensen een lift aanbieden om zo de kosten voor de rit te kunnen delen, komt steeds vaker voor. Een handige en gratis app die bestuurders en passagiers met elkaar in contact brengt, is Bla bla car. Ondertussen actief in meer dan 20 landen!

Voor mensen die liever zelf rijden én graag kamperen bestaan er tal van deelplatforms voor campers. De meest populaire zijn Goboony en Camptoo. Het principe is eenvoudig: campereigenaars verdienen een stukje van hun mobilhome terug door deze te verhuren en reizigers zijn voordeliger af dan bij een officieel verhuurbedrijf. De meeste platforms bieden daarbij aangepaste verzekeringen, zodat de verhuur in alle veiligheid en vertrouwen kan verlopen.

 

Betaalbare vakantie? Combineer werken en reizen

Wie er niet vies van is om zelfs tijdens een vakantie af en toe de handen uit de mouwen te steken, kan een hoop geld besparen én een unieke ervaring beleven met bijvoorbeeld WWOOF. Dat staat voor ‘World Wide Opportunities on Organic Farms’ en brengt (ecologische) reizigers in contact met eigenaars van biologische boerderijen. In ruil voor een viertal uurtjes werk per dag, krijg je de volledige kost en inwoning. Het platform is ondertussen in 130 landen actief, de wereld ligt dus aan je voeten.

Simpelweg ‘workation’ intypen in Google biedt wellicht leuke opties voor een betaalbare vakantie wanneer je niet per se op een kantoor verwacht wordt en je je werk bijna volledig online kunt doen. Tijdens zo’n workation verblijf je op een door jou gekozen bestemming. Je krijg er de kans om gewoon je werk te doen – werknemers verliezen hierdoor geen vakantiedagen en ondernemers geen inkomsten –, maar je kunt vaak deelnemen aan interessante workshops of ontspannende yogasessies. Of trek er na je werk zelf op uit. Het is tenslotte vakantie, toch?

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikelDe Gaume, een stukje Provence in Wallonië