© Karl Bruninx

Een uithoek in het diepste zuiden van ons land. Met een eigen microklimaat en bevolkt met feeën en kluizenaars. Wie in de Gaume belandt, komt terecht in een sprookje vol mythen en sagen. Eentje met Provence-allures. Dit mag je er niet missen!

Mooiste dorp Torgny

Torgny is een van de mooiste dorpen van Wallonië en het meest zuidelijke punt van ons land. Gezegend met een mild microklimaat dankzij de heuvelruggen of cuesta’s die de regio omarmen. En dus pakt Torgny uitzonderlijk veel zon. Het hele dorp is amper een zakdoek groot, slingert tegen een heuvel aan en bestaat uit charmante huizen uit gele zandsteen. Zelfs hun ronde dakpannen herinneren je aan zwoele Franse vakanties. Net als die welig tierende bougainville, de ontplofte druivelaar en de schapenweide met ladder tegen een appelboom.

Kluizenaarskapel

Op het hoogste punt van Torgny vind je l’ermitage, een kapel met kluizenaarswoning. Al sinds 1636 komen mensen hier bidden en in 1730 wordt de kapel voor het eerst in geschriften vermeld. In 1840 trekt Dominique Schmit zich hier terug en bouwt hij het geheel verder uit met terrassen en een lindelaan. Vandaag resideert hier nog altijd een kluizenares. De kluizenares van Torgny werd in mei honderd en verblijft ondertussen al veertig jaar in deze schamele kapel.

 

Le Cottage de Torgny

Een mooie, authentieke vakantiewoning in het hart van Torgny die met veel liefde, kwaliteitsmaterialen en oog voor detail gerestaureerd werd. Vanop je terrasje zie je uit over de glooiingen en pik je een fantastische zonsondergang mee.

 

Wijn uit de Gaume

In de schaduw van de kerk wordt de wijn van Torgny gebotteld. Le Poirier du Loup is een biologische gemeentecoöperatieve met een sociaal hart die ondersteund wordt door de lokale VDAB. Al wie zijn carrière een nieuwe wending wil geven, nood heeft aan structuur of integratie kan in de wijngaard stappen vooruit zetten. Elke donderdag wordt er verzameld en tijdens oogstweekends zijn van zonsopgang tot net na de middag wel vijftig wijnfans aan de slag.

 

Het Feeënpad

Een kort wandelcircuit doorheen een sprookjesbos waarbij je kunt dansen rond houten paddenstoelen, grote bomenwortels bedwingt en die legendarische Trou des Fées ontdekt. Deze feeënrots heeft een ‘geheime doorgang’, exclusief voorbehouden aan feeën…

 

Montmédy

Deze versterkte vestingstad, net over de grens, werd in 1525 opgetrokken en later door Vauban gefinetuned. En hoewel deze citadel van historisch belang is, kun je er vandaag nog steeds binnenrijden. Eens geparkeerd, wacht de omwalling en daarbij schieten je ogen van de ene kant (het panorama) naar de andere kant (de citadel). Want het geheel oogt zowel charmant als vervallen, een combinatie waar Frankrijk prat opgaat.

 

Abdij van Orval

De Gaume pakt niet alleen met wijn uit, er is ook bier. En dat al sinds 1070 – zo lang gaat de abdij van Orval in de geschiedenis terug. Logisch dus dat je, zodra je dit immense domein betreedt, terug stapt in de tijd. De klokken luiden, de kruidentuin bloeit, de ruïnes wachten en elke steen vertelt een eigen verhaal. Een plek waar je uren zoet bent.

 

Les Epices Curiens

Een heerlijk hotel-restaurant, net over de grens, waar je echt goed eet. Alles wordt huisgemaakt, van het aperitiefkoekje tot de macaron waarmee je afsluit. Een lichte, moderne keuken. Te vinden in het voormalige station.

Entre-Nous

Restaurant in een authentiek kader, pal op de grote markt van Virton en met uitzicht op dat mooie plein dat herinnert aan Nîmes. Voorzien van een romantisch alkoofje en karaktervol, met respect voor het verleden ingericht. Geen standaard klassiekers, wel een nieuwe, eigentijdse twist.

Le Petit Barista

Een swingende hoofdstadplek die bewijst dat elk dorp dezer dagen zijn eigen coole koffiebar heeft. Metallica op de achtergrond, koffie van OR Coffee en thee van Harney & Sons op de voorgrond. En dan zwijgen we nog over al die taarten die liggen te wachten.

 

Meer tips via visitgaume.be en walloniebelgietoerisme.be.

Vorig artikelEen betaalbare vakantie regelen doe je zo
Volgend artikelThuisladen: wat heb je nodig en wat kost dat?