vakantierit

VAB-Reisbijstand maakt de balans op van de zomervakantie. De oproepen voor technische problemen stegen met 13%, het aantal medische interventies bleef nagenoeg stabiel.

Meer autopech

Deze zomer kreeg de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand 13% meer oproepen te verwerken. Wat opvalt is dat de pechgevallen steeds ernstiger zijn. Zo moesten er 19% meer repatriëringen van voertuigen richting België gebeuren. VAB doet daarom een oproep aan Belgen die met de auto op vakantie gaan, om deze op voorhand zeker goed na te (laten) kijken. Door bepaalde slijtage-onderdelen tijdig te vervangen, kunnen grotere pannes (en dus ook grotere kosten) vaak vermeden worden. In de helft van de zomer merkten we al op dat er meer telefoontjes kwamen voor problemen met AdBlue®, platte banden en inbraken. Die trend heeft zich ook in de tweede helft voortgezet. Deze zomer kwamen er opvallend meer oproepen vanuit Nederland en ook Portugal en de Scandinavische leden bleken populairder dan anders. Bij de dalers zien we Kroatië en Oostenrijk. De top 3 van de landen waar VAB-Reisbijstand het vaakst tussenbeide kwam voor autopech is Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Meer repatriëringen zieke Belgen

Met 2% meer oproepen was het voor de medische dossiers een normale zomer. VAB-Reisbijstand moest deze zomer wel 13% meer mensen repatriëren. Dit valt te verklaren doordat de Belgen steeds avontuurlijker reizen. In die avontuurlijke gebieden is de nodige medische zorg vaak niet aanwezig zodat deze mensen sneller naar België teruggebracht moeten worden. Frankrijk en Spanje lijken aan populariteit te hebben ingeboet als vakantiebestemming. Opvallend is dat het aantal zieken in Griekenland sterk gestegen is ten opzichte van vorig jaar: 29% meer oproepen.

Previous articleJullie kozen de 3 mooiste wandelingen van het land
Next articleKen je voertuig: de automaat